Aktív időskor program

2019.04.01. 17:30

Az egészségünkért a legtöbbet a helyes táplálkozással tehetünk

Az Aktív időskor program részeként tartottak előadást Korunk egészséges táplálkozása címmel a szombathelyi Egészségfejlesztési Iro­dában.

Lakosi Gabriella

Egészségünket négy tényező befolyásolja, közülük a legnagyobb szerepe az életmódunknak van. Ezért is érdemes odafigyelni arra, mi kerül a tányérunkra

Fotó: Horváth Balázs

– Az egészséges életmód kortól független, de az idősek körében kiemelt szerepe van, mert vannak már unokák, akiknek lehet példát mutatni. Velünk van a jövő, kell az energia, és fontos az egészségmegőrzés – mondta Falusiné Kiss Mariann dietetikus.

A család melege, a tűzhely fontos, mindenki ott csoportosul. Őrizzük meg a régi hagyományokat, de közben alkalmazkodnunk is kell a modern kori elvárásokhoz.

Négy tényező befolyásolja az egészségünket. Ezek közül a genetikai állományunk hozott „csomag”, az orvosi ellátás minősége nem rajtunk múlik, ugyanúgy a környezeti hatások ellen sem tehetünk túl sok mindent. A negyedik tényező viszont az életmódunk, amiről mi magunk határozunk. Eldönthetjük, dohányzunk-e, fogyasztunk-e alkoholt, vagy az erdőbe megyünk-e túrázni, és odafigyelünk-e a táplálkozásra – fogalmazott a szakember.

A betegségek nagy része ettől függ, leginkább az befolyásolja egészségünket, hogy mit eszünk. Érdemes odafigyelni tehát arra, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. A cukros üdítők, chipsek, csokik csak növelik a rizikófaktorokat.

A táplálkozás nagymértékben és gyorsan változik. Itt van egy generáció, amely már sokkal több zsírt és cukrot eszik, mint elődeink. Ezt a nagy változást nehezen követi a szervezet. Finomított cukorra például semmi szükségünk nincs. A keményítőtartalmú táplálékaink pedig a töredékére estek vissza. Minél változatosabban étkezünk, annál több enzimet, nyomelemet viszünk a szervezetünkbe. Fogyasszunk mindennap sok zöldséget és gyümölcsöt, akár nyersen is. A fogunknak is jót tesz, ha rágunk. Az a legjobb, ha ezek teszik ki ételeink felét.

Egészségünket négy tényező befolyásolja, közülük a legnagyobb szerepe az életmódunknak van. Ezért is érdemes odafigyelni arra, mi kerül a tányérunkra

Fontos a hús is, legyen naponta értékes fehérje a tányérunkon. Főleg a halfogyasztásra kellene odafigyelni, Magyarországon szinte csak karácsonykor és húsvétkor esszük. Fejenként itt körülbelül öt kilót évente, míg a tengerparti országokban ugyanez a szám ennek a tízszerese. Szervezetünknek nagy szüksége van az omega-3 zsírsavra, ennek jó forrása ez a változatosan elkészíthető étel.

– Legkevesebbet zsírokból, cukorból és sóból fogyasszunk. Gabonafélékből pedig válasszuk a minél sötétebb, teljes kiőrlésű fajtákat. Ez azt jelenti, hogy nem fosztották meg a magokat az értékektől – mondta Falusiné Kiss Mariann. Ezekben sok a rost, ami tisztítja a bélrendszert, s az emésztésünkre is jótékony hatása van, ráadásul megakadályozza a vércukorkiugrásokat is. A boltokban sokféle különleges liszt kapható, ne féljünk kísérletezni. Próbáljunk minőségi alapanyagokból dolgozni. Nem jó hozzáállás, hogy jobban fáj egy drágább alapanyagra költeni, miközben például cipőre szívesebben kiadunk nagyobb összeget – érvelt a dietetikus.

A vízfogyasztás fontosságáról is szó esett. Megyénkben jó a csapi víz, nyugodtan ihatjuk. Ha lehet, két-három literrel, mindennap. Ha nehézséget okoz, mérjük ki reggel a mennyiséget, és napközben figyeljünk rá, hogy hol tartunk, mennyit ittunk. A ruhát is kimossuk, magunkat is tisztítani kell. Ezzel távoznak a méreganyagok. A vérkeringést biztosítja, a vérnyomást szabályozza, és segít a tápanyag felszívódásában is. A hőmérséklet kiegyensúlyozásában is nagy szerepe van, ezért nyáron kiemelten fontos, hogy hidratáltak legyünk. Erre a cukros üdítők nem alkalmasak. Akad olyan félliteres szénsavas ital, amelyben 16 kockacukornak megfelelő mennyiségű édesítő van. Ebben a formában sajnos észrevétlenül visszük be a kalóriákat és terheljük a szervezetünket.

Korunk legnagyobb problémája a diabétesz, az elhízás és a székrekedés. Ezeket pedig könnyen elkerülhetjük azzal, ha odafigyelünk arra, hogy mit teszünk a tányérunkra. Akkor is megéri, ha ez kicsit nagyobb munka, több oda­figyelést igényel. A vendégek az előadás végén meg is kóstolhattak néhány egészséges különlegességet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában