vas népe konyhája

2019.06.02. 07:00

Krémleves hidegen és túrógombóccal

Ahogy a legtöbb gyümölcsből, úgy eperből is készíthető finom, frissítő leves. Egy egyszerűbb és egy bonyolultabb változatot mutatunk.

Tersztyánszky Krisztina

Az egyszerűbb változat főzés nélkül készíthető. A meleg nyári napokon igazi frissítő étel Fotó: Mindmegette.hu

Az egyszerűbb eperkrémleves főzés nélkül készül. Hozzá­valók: 40 deka eper, 2 evőkanál porcukor, egy evőkanál citromlé, 3 deci tejszín, egy csomag vaníliás cukor, 4 gombóc vaníliafagylalt.

Az epret megmossuk, leszárítjuk, majd kicsumázzuk, nagyobb darabokra vágjuk, meghintjük a porcukorral és a citromlével. Kemény habbá verünk egy deci tejszínt a vaníliás cukorral, és csillag­betétes nyomózsákba szedjük. Az eperhez adjuk a maradék tejszínt és a fagylaltot, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Csészékbe szedjük, és a tetejükre habrózsákat nyomunk.

Az egyszerűbb változat főzés nélkül készíthető. A meleg nyári napokon igazi frissítő étel Fotó: Mindmegette.hu

Akinek egy kicsit több ideje van, próbálkozhat azzal az eperkrémlevessel, melyet túrógombóc és pirított mandula tesz még emlékezetesebbé. Hozzávalók a leveshez: 50 dkg eper, 3 dl tejszín, fél csomag forraltbor-fűszerkeverék, 5 evő­kanál cukor (utána is lehet ízesíteni majd), 1 csomag tejszínes pudingpor, 8-10 darab citrompótló, 1 csipet só. A gombóchoz: 25 dkg tehéntúró, 4,5 kanál gríz, 1 tojás, 1 csipet só. A tetejére: pirított mandula.

Az epret megmossuk, felkockázzuk, feltesszük főni kb. 2 liter vízben. Hozzáadjuk a citrompótlót, a sót, a cukrot és a fűszerkeveréket. Forrásig főzzük. Botmixerrel pürésítjük még forrón, majd hozzáadjuk a tejszínnel kikavart tejszínes pudingport. Még egyet forralunk rajta.

Közben a grízt, a túrót, a sót és a tojást összekeverjük, és 20 forintos nagyságú gombócokat készítünk belőle (20 darabhoz elég ez a mennyiség). A lobogó levesbe tesszük, és miután feljönnek a leves tetejére a golyók, attól számítva még öt percig főzzük. Egy adag leveshez 3-4 gombócot adunk. Akkor a legjobb, ha majdnem hideg. A tetejét megszórjuk pirított mandulával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában