új módszer

2020.03.07. 07:00

Gyógyír a krónikus köhögésre

Egy tanulmány szerint a krónikus köhögéstől szenvedő milliók számára hozhat enyhülést egy új módszer.

Vas Népe

Milliók szenvednek krónikus köhögéstől

Fotó: shutterstock

Világszerte a felnőttek körülbelül tíz százaléka tapasztalja a krónikus köhögés tüneteit. Az orvosok még nem ismerik a jelenség egyértelmű okát. A manchesteri egyetem kutatói viszont most áttörést érhettek el: egy új gyógyszert teszteltek, jó eredményekkel.

Összesen 253 férfi és nő vett részt a vizsgálatban az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból. Ők mind krónikus köhögésből szenvedtek, de egyébként egészségesek voltak. A kutatás három hónapon át tartott. Ez idő alatt az egyik csoport placebót, míg a másik az új gyógyszert kapta. A vizsgálat előtt a betegek arról számoltak be, hogy óránként körülbelül 24-29-szer köhögnek. A 12 hetes kezelés után a gyógyszert kapók átlagosan óránként 11 esetről nyilatkoztak. A kutatók azonban megjegyezték, hogy azok, akik placebót szedtek, szintén kevesebbet köhögtek, de kisebb mértékben.

Milliók szenvednek krónikus köhögéstől
Fotó: shutterstock

– Sok krónikus köhögéstől szenvedő beteg keres folyamatosan új kezelési lehetőségeket. A miénk az első olyan vizsgálat, amely hosszú távon biztonságos és hatékony megoldást jelenthet – mondta a tanulmány vezetője, prof. Jacky Smith.

Azt állította, hogy a placebohatás annak volt köszönhető, hogy a betegek tudatában voltak annak, hogy a gyógyszerrel végzett korábbi vizsgálatok pozitív eredményeket hoztak.

Dr. Gabrielle Macaulay háziorvos évente több száz krónikus köhögéses beteget kezel. Elmondta, az új kezelés segíthet javítani ezeknek az embereknek az életminőségén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!