Továbbmenthetjük a családhoz kötődő fát

2020.03.25. 17:30

Gyümölcsoltó Boldogasszonykor Kukor Tamásnál jártunk Balogunyomban

Az oszkói gyümölcsoltó programok állandó meghívottja volt az utóbbi években Kukor Tamás balogunyomi kertészmérnök. Idén a rendezvény elmarad, Kukor Tamás az oltás menetét videófelvételen osztja majd meg.

Merklin Tímea

Kukor Tamás kertészmérnök idén videófelvételen osztja majd meg az oltás menetét

Fotó: CSG

Öreg fák ifjítására kértek, amikor először Oszkóban jártam, amelyiket pedig nem lehetett metszéssel megmenteni, azt leoltottuk. Sokaknak van családi kötődésük egyes növényekhez, ezért akarják megmenteni. Szeretik a nagyapa gyümölcsfáját, mert fontos, hogy még ő ültette, jól terem, megszokta a család az ízvilágát. Egy másik helyzet, amikor elköltöznek egyik helyről a másikra, és vinni akarják tovább a fát, ezt is meg lehet oldani gyümölcsoltással – tudjuk meg Kukor Tamástól, aki most kapott Bükről egy 80 éves sárgabarackfát, amelyet egy szilvafába fog beoltani. Van a Vasvár melletti Mákfáról is egy ilyen továbbmentendő fa nála, a szombathelyi parkerdőből egy cseresznyefa, Oszkóból egy fehér cseresznye.

Kukor Tamás kertészmérnök idén videófelvételen osztja majd meg az oltás menetét
Fotó: CSG

Amint mondja, egybeoltható az alma, a körte, a birs; a cseresznye és a meggy; az őszibarack és a sárgabarack; a szilva és a mirabolán szilva, lévén „unokatestvérek”. Balogunyomban a vasútállomás mellett áll egy „vérbeli körte”, azt is érdemes örökíteni, tündérkertben nevelgetik majd tovább. (A falusi emberek a megfigyeléseik alapján nevezték el a fajtákat, a „vérbeli körtének” a belseje piros.)

 

A Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről beszélgetve szó esik arról is, hogy az oltás és az oltalom közös szótőről ered. – A hagyomány szerint az oltott, kertészek által nemesített növények a Szűzanya oltalmára vannak bízva – fogalmaz Kukor Tamás. – Amit beolt az ember, azt utána óvni, oltalmazni kell. Én úgy csinálom, hogy az oltást, vagyis a vad- és a nemes hajtást szigetelőszalaggal szorítom össze. Az egybeforrasztáshoz fél év kell,

ennyi idő alatt nő össze a vad és a nemes. Ha nyáron látom a megvastagodást, meglazítom a szigetelőszalagot, de csak szeptemberben veszem le. Kukor Tamás balogunyomi udvarán is volt olyan fa, amelyet leoltott. Még az édesapja ültetett egy cseresznyefát, amelyre gyerekkorában sokszor felmászott, kedves emlék. Amikor a fa megöregedett, meggyfába oltotta a cseresznyét. A tovább élő növény törzse meggyfa, de az ágai cseresznyét hoznak. Nagyon szereti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában