Egészség

2020.03.28. 13:00

Húshiány esetén fogyasszunk halat!

A csirkehúsból hiány van, de a minőségi magyar halhús korlátlan mennyiségben kapható. A MA-HAL halfogyasztásra ösztönzi az embereket.

VN

A magyar halászati ágazat a megnövekedett igényeket is ki tudná szolgálni

Forrás: VN/vasivizeken.hu

A rendszeres halfogyasztás font osságára hívta fel a fi gyelmet a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) az MTI-hez eljuttatott közleményében. A koronavírus-járvány miatt kialakult lakossági élelmiszer-felhalmozás után jó néhány helyen átmeneti részleges csirkehúshiány alakult ki a kiskereskedelemben, és számos helyen a fogyasztói árak is emelkedtek. A hazai termelésű halakból jelenleg nincs hiány, most is kaphatóak mindamellett, hogy Magyarország jelentős menynyiséget exportál is belőlük. Az már bizonyított tény, hogy a rendszeres halfogyasztásnak kedvező élettani hatásai vannak, a halhús teljes értékű fehérjéi ráadásul könnyen emészthetők. Mivel a halhús vitaminokban gazdag, s nem szűkölködik élettanilag fontos ásványi anyagokban, bizonyítottan hozzájárul az immunrendszerünk egészséges működéséhez, amelyre most különösen szükség van.

A magyar halászati ágazat a megnövekedett igényeket is ki tudná szolgálni
Fotó: VN/vasivizeken.hu

Most zajlanak a tavaszi halászatok, ezért a magyar halászati ágazat igény esetén fokozni tudja a hazai előállítású hal piacra jutását ebben a vészterhes időszakban. A jelenlegi helyzetben az ágazati szereplők azt is tudják vállalni, hogy az export egy részét itthon tartják úgy, hogy a termelői árak érdemben nem növekednek.

A halászati ágazat nevében a MA-HAL azt javasolja, hogy aki teheti és szereti, vásároljon magyar halat a következő időszakban, mert nemcsak karácsonykor fi nom a halászlé és az egyéb halételek. Kicsi odafi gyeléssel most segíthetünk egy olyan ágazatnak, amely a horgászati igényeinket is kiszolgálja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában