Fecskendővel a szútámadás ellen

2020.06.16. 17:30

A kétszáz évvel ezelőtt épült, molnaszecsődi parasztházat 1989-ben vette meg dr. Abdel Hameed

A parasztház gerendái az eredetiek, de áramellátását már napelemek biztosítják.

Budai Dávid

Dr. Abdel Hameed körmendi gyermekorvos háza udvarán Fotók: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Több mint három évtizeddel ezelőtt, 1989 májusában vette meg dr. Abdel Hameed szudáni származású körmendi gyermekorvos azt a több mint kétezer négyzetméteres telken álló autentikus parasztházat, amelynek kertjében a kilencvenes években még apró állatkertet is berendezett. Állatkert már nincs, csak néhány birka és páva járkál a fűben, és régen kinőtt egy új épület is a földből, de a ma már több mint kétszáz éve, 1818-ban elkezdett, majd 1824-ben befejezett parasztház azóta is megvan.

Dr. Abdel Hameed körmendi gyermekorvos háza udvarán Fotók: Szendi Péter

A ház felújítása négy évig tartott, nyaranta egy-egy helyiséggel végeztek. Azért haladtak ilyen lassan, mert az öreg ház fagerendái tele voltak szúval, és ahelyett, hogy Hameed csak simán lekente volna a fát, minden egyes lyukba injekciós tűvel fecskendezte a kezelőanyagot. A művelet másfél hónapot vett igénybe szobánként, de megérte az aprólékos munka, mivel a szú végleg eltűnt. A ház négy helyiségből áll, a negyedik a szellemszoba, ahol a gerendák egy hajdan volt tűz nyomait is magukon viselik – innen az elnevezés – ám a lényeg itt is az eredeti állapot fenntartása volt. Az évek mindemellett egyre több újítást hoztak. Húsz éve már, hogy a melegvíz-ellátásban nagy segítséget nyújtanak a napkollektorok, és mostanra a cserépkályha mellett gázkazán is gondoskodik a melegről, az áramellátást pedig jórészt napelemek biztosítják. A berendezés teljesítménye akkora, hogy nagyjából fedezi is a ház energiaigényét. Volt, amikor az áramszolgáltató még valamennyit vissza is fizetett év végén, ugyanis a fel nem használt árammennyiséget a rendszer visszatáplálja a hálózatba.

A felújítás négy évig tartott, nyaranta egy-egy helyiséggel végeztek

Amikor a ház az orvos tulajdonába került, a faluba még nem volt bevezetve a víz, így ivásra is a kerti kút szolgált.

A tradicionális stílusban meghagyott kút

A felújított, de tradicionális stílusban meghagyott kút ma már csak a házat körülölelő kert lakóit táplálja, köztük azt a különleges fügefát, amelyik egy barát jóvoltából nagyjából négy évvel ezelőtt, mindössze harminc centiméteres apró növényként talált itt új otthonra.

A fügefa egy barát jóvoltából nagyjából négy évvel ezelőtt, mindöszsze harminc centiméteres apró növényként talált itt új otthonra

Eleinte úgy tűnt, hogy a vastag szalmatakaró ellenére sem fogja túlélni az első telet, végül azonban meghálálta a gondoskodást, és valószínűleg az is segített, hogy az utóbbi években nem voltak igazán kemény telek. A fügefa nemcsak hogy életben maradt, de minden évben termést is hoz, eleinte apró szeműt és keveset, az idén azonban már nagy szeműt és sok fügét ígér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!