Tanulmány

2020.06.28. 07:00

Kérdezd a Coachot! – Szabad-e díjazni a jó bizonyítványt?

Szabad-e a jó bizonyítványt díjazni, vagy sem? Ez egy örök kérdés, most megválaszolta a coach.

Jagodits Zsuzsa

Jagodits Zsuzsa

Fotó: Horváth Balázs

Karantén ide vagy oda, kiosztották a bizonyítványokat, és sokakban ismét felvetődött a kérdés: szabad-e a jó bizonyítványt díjazni, vagy sem? Coachként azt mondom: az erőfeszítést díjazzuk, mert az sokkal fontosabb. A szülő feladata, hogy segítse a gyermeket abban, hogy a lehető legtöbbet tudja kihozni magából, de ebben lesznek egyéni eltérések, akár testvérek között is.

Az elmúlt évtizedben megfigyelhetővé vált egy olyan jelenség, amelyet (különleges) teljesítmény nélküli elismerésnek hívunk. Leggyakrabban az egykék és a régóta várt gyermekek esetében megfigyelhető, akik megkülönböztetett helyet foglalnak el a családok életében. De találkoztam hasonlóval válást követően is. Emellett sok szülő lefotózta gyermeke kitűnő bizonyítványát is, és megosztotta ismerőseivel, hogy elbüszkélkedjen vele.

Jagodits Zsuzsa Fotó: Horváth Balázs

Mostanra szinte népbetegséggé vált a teljesítménykényszer – különösen a lányok, nők körében. Sok esetben pedig épp ennek ellenkezője figyelhető meg. A gyerek ilyenkor vagy indokolatlanul különlegesnek érzi magát, vagy azt, hogy csak akkor szerethető, ha jó(l viselkedik), kitűnő a bizonyítványa. A jelenség folytatása lehet kamaszkorban az önértékelési zavaron túl az érdektelenség és a motiváció teljes hiánya is. A teljesítménykényszer pedig sokszor már kisiskolás korban fejfájásban, hányingerben, vizelettartási problémákban, állandósuló szorongásban köszön vissza. Ennek pedig az oka az, hogy – a szülők jó szándéka ellenére – a hétköznapokon a gyermek nem élheti meg a feltétel nélküli szeretet érzését, amikor egyszerűen azért és úgy szeretik őt, ahogy van. A ló túloldalán pedig az egyéni kompetenciák és a személyes felelősségvállalás kialakulásának hiánya tapasztalható.

Azt javaslom, hogy ha a gyermek erőfeszítései valóban elismerésre méltóak, posztok, ajándékok helyett üljenek le vele beszélgetni, nézzenek a szemébe, és mondják el neki, hogy milyen nagyra tartják mindazt, amit véghez vitt. Ezzel hosszú távon az önbecsülését fogják apró téglánként felépíteni, amelyből a gyermek a nehezebb időkben is meríthet majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!