szép otthon

2020.08.08. 13:00

Ezekben a hetekben ültessünk szamócát!

Nemrég ért véget az eperszezon, de a jövő évi termés reményében még augusztusban célszerű elültetni az új palántákat. Akinek nincs kertje, balkonládában, cserépben is megpróbálkozhat a piros és zamatos gyümölcs termesztésével.

VN

Az augusztusi ültetésből május végén várható termés

Fotó: Shutterstock

A szamóca legjobban a napos és védett helyeket kedveli, ne telepítsük mélyen fekvő helyre vagy magas fák alá, ahová a hideg levegő beszorul. A legideálisabb számára a homokos vályog- és a barna homoktalaj, amit még az ültetés előtt ajánlatos megtrágyázni, szükség esetén fertőtleníteni is. A töveket műanyag fóliába vágott lyukakon keresztül tegyük a földbe 40 centire egymástól. Az eperpalánta

különösen érzékeny a hervadást okozó fertőzésre, ezért lehetőleg ne olyan helyre kerüljön, ahol előzőleg erre hajlamos növény termett.

Ilyen a paradicsom, a paprika, a burgonya, a krizantém és maga a szamóca is. Jó előveteménye lehet ugyanakkor a rövid tenyészidejű zöldségféle: a káposzta, a sárgarépa, a saláta, a zöldbab és a zöldborsó.

Az augusztusi ültetésből május végén várható termés
Fotó: Shutterstock

Jó tudni, hogy minél később ültetjük el az eperpalántát, annál kevesebb gyümölcsöt szüretelünk tavasszal. Az augusztusi ültetésből május végén várható termés. A kertészetekben tavasszal kapható palánták tíz hét alatt ugyan gyümölcsöt hoznak, de nagyobb mennyiséget ezektől is csak a rákövetkező évben várhatunk.

A meglévő ültetvényt háromévente ajánlatos frissíteni, az indákat – miután leválasztottuk az anyatőről – bátran elültethetjük, hamar megerősödnek, meggyökeresednek.

A töveket gyümölcsszüret után is gondozzuk, a szamóca egész vegetációs idejében sok vizet igényel. Rendszeresen távolítsuk el a gyomokat és az elszáradt, beteg leveleket. Nagyon hideg télen érdemes az új telepítést lehullott lombbal védeni a kifagyástól.

Többféle palánta kapható a piacon, az egyik legnépszerűbb fajta a folyton termő szamóca, amelyen a nyár eleji, első nagyobb termést követően őszig találunk gyümölcsöt.

Az eper nem csak frissen fogyasztva kiváló, lekvárként vagy dzsemként egész évben élvezhetjük édes ízét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában