szép otthon

2020.08.08. 13:00

Ezekben a hetekben ültessünk szamócát!

Nemrég ért véget az eperszezon, de a jövő évi termés reményében még augusztusban célszerű elültetni az új palántákat. Akinek nincs kertje, balkonládában, cserépben is megpróbálkozhat a piros és zamatos gyümölcs termesztésével.

VN

A szamóca legjobban a napos és védett helyeket kedveli, ne telepítsük mélyen fekvő helyre vagy magas fák alá, ahová a hideg levegő beszorul. A legideálisabb számára a homokos vályog- és a barna homoktalaj, amit még az ültetés előtt ajánlatos megtrágyázni, szükség esetén fertőtleníteni is. A töveket műanyag fóliába vágott lyukakon keresztül tegyük a földbe 40 centire egymástól. Az eperpalánta

különösen érzékeny a hervadást okozó fertőzésre, ezért lehetőleg ne olyan helyre kerüljön, ahol előzőleg erre hajlamos növény termett.

Ilyen a paradicsom, a paprika, a burgonya, a krizantém és maga a szamóca is. Jó előveteménye lehet ugyanakkor a rövid tenyészidejű zöldségféle: a káposzta, a sárgarépa, a saláta, a zöldbab és a zöldborsó.

Az augusztusi ültetésből május végén várható termés
Fotó: Shutterstock

Jó tudni, hogy minél később ültetjük el az eperpalántát, annál kevesebb gyümölcsöt szüretelünk tavasszal. Az augusztusi ültetésből május végén várható termés. A kertészetekben tavasszal kapható palánták tíz hét alatt ugyan gyümölcsöt hoznak, de nagyobb mennyiséget ezektől is csak a rákövetkező évben várhatunk.

A meglévő ültetvényt háromévente ajánlatos frissíteni, az indákat – miután leválasztottuk az anyatőről – bátran elültethetjük, hamar megerősödnek, meggyökeresednek.

A töveket gyümölcsszüret után is gondozzuk, a szamóca egész vegetációs idejében sok vizet igényel. Rendszeresen távolítsuk el a gyomokat és az elszáradt, beteg leveleket. Nagyon hideg télen érdemes az új telepítést lehullott lombbal védeni a kifagyástól.

Többféle palánta kapható a piacon, az egyik legnépszerűbb fajta a folyton termő szamóca, amelyen a nyár eleji, első nagyobb termést követően őszig találunk gyümölcsöt.

Az eper nem csak frissen fogyasztva kiváló, lekvárként vagy dzsemként egész évben élvezhetjük édes ízét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!