2020.09.19. 07:00
Tudatos étrenddel és sok mozgással tehetjük a legtöbbet önmagunkért
A C-vitamin sokak számára az immunerősítés jolly jokere. Jó, ha tudjuk, más módokon is segíthetjük szervezetünket az őszi és téli kórokozók elleni küzdelemben.
A brokkoli fogyasztása magas A-, E- és C-vitamin tartalma miatt is ajánlott Illusztráció: Pixabay
Az immunvédelem kialakításának bázisa az egészséges életvitel. Igyekezzünk magas rosttartalmú, kevés telített zsírt tartalmazó étrendet bevezetni. Emellett fontos a rendszeres testmozgás, a mérsékelt alkoholfogyasztás, az elegendő alvás, valamint a gyakoribb kézmosás és az odafi gyelés a higiéniára.
Korábban úgy gondolták, nem függ össze a test és a lélek egészsége, ám ez nem így van: számos betegségről bizonyosodott már be, hogy stresszeredetű – igyekezzünk elkerülni az idegeskedésre okot adó szituációkat.
Sokak fejében él a hiedelem: a hidegben való tartózkodás növeli a megbetegedések kockázatát. Erre nincs kimondott bizonyíték – mindenki nyugodtan tartózkodjon ősszel is annyit a szabadban, amenynyit csak szeretne.
Az egészséges táplálkozás az immunrendszer stabilitásának alapja. Az alapvitaminok jó része étkezéssel is bevihető: fogyasszunk magas C-vitamin- tartalmú citrusféléket, piros húsú kaliforniai paprikát; brokkolit a magas A-, C- és E-vitamin-tartalma; fokhagymát vérnyomáscsökkentő, fertőzésgátló hatása; spenótot C-vitamin-, béta-karotin- és antioxidáns-tartalma; élőfl órás joghurtot immunerősítő hatása és D-vitamin-tartalma; mandulát a magas E- és B17-vitamin-tartalma miatt. Aki szereti, alkalmazzon immunerősítő kurkumát, zöld teát. Utóbbinak magas az antioxidáns-tartalma.
A gomba fogyasztása is hasznos: elősegíti a fehérvérsejtek képződését, ami kiemelten fontos a fertőzések legyőzésében – fontos azonban megjegyezni: csak és kizárólag szakértő által bevizsgált gombafajtákat fogyasszunk!
Ha úgy érezzük, a táplálkozás útján bevitt vitamin kevés, szedhetünk ennek megfelelő étrend-kiegészítőket – persze csak mértékkel.