hirdetés

2020.09.15. 12:06

Tudta, hogy a lézeres szemműtét után enyhülnek a pollenallergia tünetei?

Nagyon nehéz időszakot élnek át az allergiások, hiszen rengeteg pollen kerül a levegőbe. Jó hír, hogy ma már nem kell szenvedni a kellemetlen tünetektől, a legsúlyosabb panaszok enyhíthetők, sőt megszüntethetők.

Az allergiaszezon évről évre egyre súlyosabb, a számok olyannyira drámaiak, hogy a szakemberek ma már civilizációs betegségként tekintenek rá. A számok tükrében ez annyit jelent, hogy jelenleg Európában minden ötödik ember allergiás, a kutatók előrejelzései azonban aggodalomra adnak okot, ez a szám ugyanis az elkövetkező évtizedekben a kétszeresére nőhet. Csak a parlagfűallergiások száma 33-ról 77 millióra emelkedik.

 

Allergiás reakciót természetesen nemcsak a parlagfű okozhat, Magyarországon mintegy kétszáz faj okozhat problémát. A szabad szemmel nem látható virágpor szemcse megtapad a légutak nyálkahártyáján, hogy aztán kellemetlen vagy egészen súlyos tüneteket okozzon. Az ártalmatlan pollent az immunrendszer – hibásan – veszélyes anyagként dekódolja, és hogy hatástalanítsa, ellenanyag-termelésbe kezd – ezzel pedig allergiás reakciót indukál. A tünetek leggyakrabban az orr és a szem környékén jelentkeznek tüsszögés, orrfolyás, viszketés, duzzanat, kivörösödés formájában, amit fejfájás, nehézlégzés, köhögés és fáradtság súlyosbíthat.

 

Allergiaszezon idején a szemek különösen „szenvednek”, mert bár naponta átlagosan 15 000 alkalommal pislogunk, ez sem véd meg attól, hogy a pollen a szembe jusson. Az allergiás reakció során a szem gyakran bevörösödik, amit a véredények tágulása okoz – amik ritkább esetben akár be is gyulladhatnak. Sokan nem tudják, hogy ezek valójában gyulladásos reakciók a pollenre.

3d rendering illustration of pollen or virus

Hasznos tippek az allergiás tünetek enyhítésére!

  • Figyelje a pollennaptárt és a pollentérképet, és ha teheti, ez alapján tartózkodjon kint, és tervezze meg utazásait.
  • Pollenszezon idején tartsa zárva az ablakokat, és használjon speciális – allergiások és asztmások számára kifejlesztett – szűrőberendezéseket.
  • Már a pollenszezon előtt kezdje el az antihisztamin tabletták szedését, hogy a szervezet felkészülhessen a nehéz időszakra.
  • Használjon egyéb, allergiások számára készített szemcseppeket, orrsprayket, ezek ugyanis csökkenthetik a viszketést, az orrfolyást.
  • Naponta többször öblítse ki a szemét hideg vízzel, és alkalmazzon hideg vizes borogatást.
  • Lefekvés előtt minden nap fürödjön és mosson hajat, hogy a bőréről és a hajáról is eltávolítsa a pollent.
  • Hetente egyszer húzzon friss ágyneműt.
  • Hordjon napszemüveget, kalapot vagy kendőt, hogy távol tartsa a pollent a szemétől és a hajától.
  • Kerülje azon házi kedvencekkel az érintkezést, melyek sok időt töltenek a szabadban.
  • A kint hordott ruhát rendszeresen cserélje, mossa. Mosás után ne kültéren teregessen.
  • Halassza el a kerti munkát, a fűnyírást, illetve minden olyan tevékenységet, amivel a pollen felkeverhető.
  • Hordjon maszkot, ha elhagyja a lakást!
  • Ne mozduljon ki otthonról azokban a napszakokban, amikor a pollenkoncentráció magas.
  • Porszívózzon hetente akár többször is, a háztartási gépben azonban fontos, hogy legyen HEPA-szűrő.
  • Alkalmazzon orröblítést (irrigálás), és próbáljon ki olyan alternatív gyógymódokat, melyek hatása bizonyított (például: akupunktúra).
  • Ha teheti, kontaktlencse helyett viseljen szemüveget – vagy megoldás lehet a lézeres szemműtét.
  • A lézeres szemműtét után enyhülnek a pollenallergia tünetei

    Megoldást jelenthet a lézeres szemműtét

    A kontaktlencsések számára az allergia szezon szabályosan elviselhetetlen, az allergiás tünetek felerősödnek, a lencse szúr, bök, viszket – ráadásul ebben az időszakban a könny esetenként sűrűbbé válik és a kontaktlencse felszínére fehérje csapódik ki. A látásjavító műtéttel azonban nemcsak a látás lesz éles, de az allergiás tünetek is enyhülnek. Köszönhetően a legújabb technológiai vívmányoknak ma már a lézeres szemműtét rutinműtétnek számít. Csak pár percig tart, fájdalommentes-ráadásul a gyógyulási folyamat is gyors, a műtétet követő néhány napon belül újra munkába lehet állni, olvasni, vezetni, óvatosan mozogni. A lézeres szemműtét ára körülbelül 3-4 év alatt térül meg és a legtöbb hazai klinikán már részletfizetéssel is elérhető.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában