Szponzorált tartalom

2020.10.12. 11:27

Legyen okos a világítás: megmutatjuk, mitől különleges a Philips Hue

Okostelefon, okostévé, okosóra, okoshűtő. Az elmúlt években a környezetünket valósággal ellepték az okoskészülékek, amelyek nemcsak megkönnyítik mindennapjainkat, de új, korábban nem tapasztalt lehetőségeket is hoznak.

A Philips innovációjának köszönhetően pedig immár a fény is okossá vált: Magyarország legnagyobb világítástechnikai webáruháza, a Lumenet segítségével megmutatjuk, mire képes és hogyan változtathatja meg mindennapjainkat a Philips Hue rendszere.

Mi az a Philips Hue?

Kezdjük is a legelején: a Philips Hue nem más, mint egy olyan intelligens, LED világítási rendszer, amelyet okostelefonoddal vagy táblagépeddel tudsz vezérelni. Az okosvilágítás kifejezés nem véletlen: minden egyes példány vezeték nélküli kapcsolattal vezérelhető, egyes modellek egy központi vezérlőegységhez csatlakozva irányíthatók, míg másokat önmagukban is programozhatunk. Előbbit a Philips Hue Bridge kompatibilis termékek jelentik, utóbbiakra pedig a Philips Hue Bluetooth néven hivatkozik a holland gyártó. A Philips Hue rendszer rendkívül széleskörű, így nyugodtan mondhatjuk, hogy bárki megtalálja a megfelelőt.

Milyen felhasználási módjai vannak a Philips Hue LED fényforrásoknak?

Gyakorlatilag bármilyen. Ezt úgy kell érteni, hogy a Philips a mozihangulat megteremtésétől kezdve a baráti összejöveteleken át a nyugodt alvásig mindenre kínál megfelelő Hue LED fényforrásokat, így tényleg csak rajtad múlik, hogy épp hogyan használod a rendszert.

Milyen típusú Philips Hue LED fényforrások léteznek?

Ezt a kérdést két oldalról közelíthetjük meg: amennyiben az izzók által kibocsátott színekre vagyunk kíváncsiak, úgy háromféle Hue kategóriát különböztetünk meg. A belépőszintet a 2700 K színhőmérsékletű White Philips Hue égők jelentik, míg a középkategóriát a fehér árnyalataiban világítani képes, 2200-6500K változtatható színhőmérsékletű Philips Hue White Ambiance modellek foglalják el. A Philips Hue csúcsa a 16 millió szín megjelenítésére képes Philips Hue White and Color Ambiance modellsorozat.

A kérdésre adott választ ugyanakkor megkülönböztethetjük egyszerű fényforrások és lámpatestek szerint is. A Philips Hue sorozatban ugyanis kapható E27-es, E14-es és GU10-es foglalatú fényforrás is, ezek a már megszokott lámpatestekbe tehetők be. Ezek mellett pedig léteznek teljes értékű lámpatestek, a hagyományos kivitelekhez hasonló módon. Így elérhetők mennyezetbe építhető, falra szerelhető, függesztett, de akár kültéri lámpatestek is, csakúgy, ahogyan szabadon álló, vagy mobil, dekorációs lámpatesteket is vásárolhatsz. Ráadásul akár LED-csík is elérhető a Lumenet Philips Hue kínálatában, így az eddig nehezen bevilágítható helyekre is találsz megoldást.

Mi a különbség a Philips Hue és Philips Hue Bluetooth között?

Leegyszerűsítve úgy tudnánk megfogalmazni, hogy a központi vezérlőegységgel működő Philips Hue rendszer egy teljes lakás világításának felokosítását is lehetővé teszi, míg a Philips Hue Bluetooth készülékek leginkább önmagukban, vagy legfeljebb egyszerre tízen használhatók. A Philips Hue Bridge tehát egy komplex, minden szempontból csúcskategóriás megoldás, hiszen egyszerre akár 50 izzót is irányíthatsz. Ráadásul az irányítóegységnek köszönhetően a Philips Hue lámpák az olyan, manapság egyre népszerűbb okosszolgáltatásokhoz is kapcsolódhatnak, mint az Apple HomeKit vagy a Google Home.

A Philips Hue Bridge központ emellett lehetővé teszi, hogy minden Philips Hue eszköz a lehető legfrissebb szoftvert használja, ráadásul a stabil, ZigBee rendszernek köszönhetően az összes készülék villámgyorsan és nem utolsó sorban megbízhatóan működik együtt. Az olcsóbb, WiFi-s okoségőktől eltérően itt nincs várakozás. Így egy szobában egyszerre kapcsol az összes lámpa, vagy a filmnézés során a történésnek megfelelően váltakoznak a fények.

A Philips Hue Bluetooth választásával leginkább akkor jársz jól, ha a teljes otthon helyett inkább egy-egy szoba világítását okosítanád fel. Például kiváló döntés, ha a Philips Ambilight televíziód mellé, a még jobb moziélmény érdekében vásárolsz Philips Hue Bluetooth lámpákat, de akár esti hangulatfényhez vagy a monitorod mellé, szemed kímélésének érdekében vásárolsz meg néhány plusz lámpát. Természetesen okoseszközhöz méltóan a Philips Hue Bluetooth LED fényforrások természetesen vezérelhetők a Google Home vagy Apple Siri asszisztensekkel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában