konyha

2020.12.04. 07:00

Mákos guba újragondolva

Csoma Szilágyi Klári rendszeres szereplője a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott szakácskönyveknek. Ezúttal egy kicsit bonyolultabb és egy nagyon egyszerű karácsonyi édesség receptjét osztja meg olvasóinkkal. Lehet választani!

Tersztyánszky Krisztina

Habbal bevont kiflicsücskök a torta tetején

Forrás: VN

Fotó: CSSZK

Mákosguba-torta

A mákos guba hozzávalói: 25 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj vagy margarin, 3 tojás sárgája, 10 db kifli, 1-2 csomag vaníliás cukor, 12-13 deciliter tej, ízlés szerint citromhéj, mazsola, fahéj.

A kifliket karikára vágjuk (ha tortának készítjük el, a csücsköket félretesszük). A tojássárgáját kikeverjük a fele cukorral és a vaníliás cukorral. A tejet a vajjal összemelegítjük, hozzáadjuk a kikevert tojássárgáját, és lassú tűzön besűrítjük. A felkarikázott kiflire rászórjuk a maradék cukorral összekevert darált mákot (az őrölt fahéjat, hozzáadjuk a mazsolát és a reszelt citromhéjat), majd összekeverjük. Ráöntjük a felfőzött tejet, óvatosan összeforgatjuk, és pár percig állni hagyjuk, hogy a kifli felszívja a folyadékot.

A mákosguba-tortához a szokásos módon mákos gubát készítünk. Egy 26 centiméteres tortaformához 10+1 kiflire van szükség. A csücsköket félretesszük. A forma alját és oldalát kivajazzuk. A plusz egy kiflit felkarikázzuk, és a karikákat a forma oldalához nyomogatjuk. A forma alját kekszmorzsával vagy zsemlemorzsával beszórjuk. Az így előkészített tepsibe belesimítjuk a kész mákos gubát, és 180 fokos sütőben körülbelül húsz percig sütjük. Amikor kihűlt, ízlés szerinti lekvárral megkenjük. A maradék tojásfehérjékből habot verünk, és rákenjük a tetejére. Rátesszük a kiflicsücsköket, azokat is bevonjuk a habbal, majd visszatoljuk a sütőbe néhány percre, amíg a hab színt kap.

Mézes-fűszeres golyók sütés nélkül

Hozzávalók: egy evőkanál méz, 3 evőkanál porcukor, egy citrom és egy narancs leve és reszelt héja, fahéj, tört szegfűszeg, 20 deka dió.

A mézet, a porcukrot, a gyümölcsök levét és héját ízlés szerint fahéjjal, tört szegfűszeggel forrásig főzzük folyamatos kevergetés mellett. Annyi darált diót keverünk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk. Amikor langyosra hűlt, golyókat formázunk és reszelt csokiba vagy kakaóba hempergetjük. Máris ehető, de jobb, ha a kicsit hűl a hűtőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában