A fekete levesről pró és kontra

2021.01.09. 07:00

A kávé bizonyos betegségek kialakulását akadályozhatja, de veszélyes is lehet

Ismerjük a kávé élénkítő hatását, de vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy szervezetünk mely területeire hogyan hat a „fekete leves”?

Tóth Dóra

Forrás: Shutterstock

Jó néhány évvel ezelőtt a tudomány a kávéfogyasztást mint a keringési betegségek kockázatának növelőjét emlegette, mára azonban sorra jelennek meg azok a tanulmányok, amelyekben már a kávé és a benne található anyagok pozitív hatásairól olvashatunk. Természetesen ezeket a hatásokat nagyban befolyásolja a minőség, valamint az elkészítés módja is.

Milyen betegségekkel kapcsolatban segíthet tehát a kávé? Több tanulmány is kimutatta, hogy férfiak esetében napi egy csésze nagy mértékben, akár 40-60 százalékkal is csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét. Nőknél ez a megfigyelés azonban nem hozott pozitív eredményt, esetükben az ital nem nyújt védelmet a kór kialakulása ellen. Hasznos lehet krónikus májgyulladás esetén is a kávéivás. A betegség hosszú távú következményei közé tartozik a májzsugorodás, a cirrózis, a máj rosszindulatú daganatos megbetegedése. A cirrózis leggyakoribb oka a fejlett országokban a hepatitis B, illetve a hepatitis C mellett az alkoholizmus. Az alkoholos eredetű májkárosodás esetén igen eredményesnek találták a kávéfogyasztást, mivel csökkentette a cirrózist és a súlyosabb következmények kockázatát. Természetesen ezek az eredmények még nincsenek kőbe vésve, a rendszeres kávéfogyasztás káros hatására csekély, jótékony hatására mérsékelt bizonyítékot találtak eddig.

A tudósok azonban szilárd véleményen vannak azzal kapcsolatban, hogy kik azok, akiknek a kávéivás veszélyt hordoz magában. Az arra hajlamosaknál például a nagyobb mennyiségű, napi két-három csésze kávé magas vérnyomást okozhat, vérnyomásemelő hatása miatt. Kismamák is kerüljék az ennél nagyobb mennyiség elfogyasztását. A koffein befolyásolja bizonyos gyógyszerek felszívódását és szervezetünkre gyakorolt hatását is, így mindig nézzünk utána a kávé és az orvosság kölcsönhatásainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában