Szponzorált tartalom

2021.01.22. 11:21

Béreljünk szobát, vagy lakást állami támogatással!

Vas megyében főleg Szombathelyen, Sárváron és Celldömölk városokban találhatunk korrekt áron kiadó szobát vagy teljes lakást. Érdemes érdeklődni a 2015 óta jelen lévő CSOK („Családok Otthonteremtési Kedvezménye”) felől, amely segítséget ad csak lakásbérlés esetén is. Legyünk tisztában azzal, hogy a CSOK felhasználása nem jár automatikusan, vannak szabályai.

Fotó: pexels

Szombathelyi lakásvásárlás és lakásbérlés esetén a lakás vagy albérlet alapterülete legalább 60 négyzetméter kell, hogy legyen, ennél kisebb ingatlanra már nem jár támogatás. Szerencsére ilyen alapterületű lakást (vagy szobákat, ha többen költöznek) könnyű találni a megyében, illetve a környező településeken.

Szombathelyen olcsóbbak a kiadó szobák, mint Budapesten!

Annak ellenére, hogy a járványhelyzet miatt korlátozásokat vezettek be, az árak némileg csökkentek, ennek következtében Szombathelyen nagyjából 2000-2500 forint/ négyzetméter/hó áron kerül kiadásra egy átlagos lakás. Ez, egy 70 nm2-es ingatlan esetében körülbelül 130-140 ezer forint havonta, amely jóval olcsóbb, mint Budapesten (a Global Best Property Zrt. szerint). A kiadoszobabudapest.hu oldalon egy olcsóbb vas megyei albérlet árából (70-80.000 Ft körüli összegben találhatunk kiadó lakást) költözhetünk egy nagyon jól megközelíthető Pesti kerületben lévő szobába! Láthatjuk, hogy van különbség Budapest és vidék viszonylatban.

Fotó: pexels

Szombathelyen ráadásul a kiadó szobák árai még kedvezőbbek, a foglaló nélküli lakások pedig további lehetőséget biztosítanak a gyors kiadásra. Vannak olyan szobák (pl.: Vörösmarty utca), ahol kaució nélkül költözhetünk, igaz a Jászai Mari utcai felújított ingatlant (teljes lakás vagy 4 különálló szoba) már a Budapesten elfogadott 2 havi foglalóval vehetjük ki.

Vas megyei ingatlankörkép

A megyében, de főleg Szombathely és Sárvár vonzáskörzetében számos régi és újépítésű kiadó lakás vagy szoba áll a leendő bérlők rendelkezésére. Ha pedig ki szeretnénk hagyni az ingatlanosokat (ők csak a tulajdonostól kérnek közvetítői díjat, a bérlőktől nem), akkor a népszerű közösségi oldalon, vagy csoportokon belül érdemes böngészni a friss ajánlatok között. Ha netán van helyi ismerős, akkor még gyorsabban találhatunk kiadó szobát.

Ezekre figyeljünk oda bérlés előtt!

Sokan nem az első ingatlant választják, hanem lehetőség szerint megnéznek többet, érdeklődnek és felmérik az ingatlanpiaci terepet. Szoba esetén, ha megnézünk párat utána már dönthetünk, ilyenkor érdemes beszélgetni a leendő lakótársakkal, mert fontos a szimpátia, a tulajdonos szerepe itt nem döntő, vele lehet nem találkozunk.

A legtöbb esetben a díjat a lakótársak együttesen fizetik. Elképzelhető, hogy nekünk tetszik adott szoba, de a többieknek nem vagyunk szimpatikusak. Mindenképpen érdeklődjünk az ingatlan állapotáról, ha a lakás új építésű, akkor alapból berendezett és gépesített, a régebbi lakásoknál lehet gond, ne feledjük, hogy a fürdőszoba, konyha és nappali közöshasználatú, ezért előny a jól felszerelt albérlet. Kérdezzük meg a felmerülő költségeket (mennyi a fix rezsi, hogyan oszlik el, milyen extra díjak vannak…stb.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában