A műanyag helyett válasszunk természetes alapanyagokat!

2021.01.17. 07:00

Lakberendezés a fenntarthatóság jegyében: bútor raklapból, váza üres üvegből

Az ökobarát életmód egyre inkább az életünk részévé válik, egyre többen élik környezetbarát módon mindennapjaikat. Ahogy az étkezésben vagy az öltözködésben szinte mindenre találunk zöld alternatívát, úgy a lakberendezésben is egyre népszerűbb a fenntarthatóság.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

Bútor raklapból, váza üres üvegből, ceruzatartó konzervdobozból – néhány apróság, amellyel könnyedén csökkenthetjük ökológia lábnyomunkat. Sokat tehetünk a környezetünkért, ha tudatosan vásárolunk, kerüljük a műanyag csomagolású termékeket és nejlonzacskó helyett vászonzsákot használunk. Jelentős energiát spórolhatunk meg, ha nem folyatjuk feleslegesen a vizet és takarékos izzókat választunk. Érdemes otthonunk hőmérsékletét is egy fokkal visszavenni, ezzel a módszerrel szintén jelentős energiát és pénzt spórolhatunk. Akinek van rá lehetősége, érdemes napelem felszerelésében gondolkodnia, az építkezés előtt állók pedig már környezetbarát alapanyagok közül is válogathatnak.

A bútor is lehet „zöld”

Bútorvásárlás során kevesen gondolnak bele, hogy miből és főként hogyan készül az adott darab. Bizonyos festékanyagok például károsak az egészségre. Célszerű utánajárni annak is, hogy a gyártó a felhasználás során figyel-e a szén-dioxid kibocsátására, mennyire szennyezi a környezetet vagy megfelel-e a fair trade követelményeinek. Általában fenntartható forrásból származnak a fenyő, a kőrisfa, a bükkfa vagy a tölgy alapanyagból készült bútorok, de egyre több cég használja fel a folyók partján heverő uszadékfát bútorgyártásra. A fenntarthatóság egyik legkiválóbb anyaga a Magyarországon is egyre népszerűbb bambusz. Gyors növekedése mellett a feldolgozásához is igen kevés energiára és vegyszerre van szükség. Ráadásul strapabíró és divatos megjelenésű bútorok készülnek belőle. Számos színben elérhető, például ágykeretként, asztalként, de akár padló- vagy fali burkolatként is mutatós. A mediterrán és a keleti stílusú lakások elengedhetetlen eleme.

Kell valami új, valami régi

Mielőtt kidobnánk a nagyi régi karosszékét, a padláson talált sámlit, a kopottas, de még mindig masszív tálalószekrényt, gondoljuk meg: érdemes- e felújítani. Az igazi fából készült darabok csiszolhatók, festhetők, lakkozhatók, hamar visszanyerik eredeti fényüket. A mai lakberendezési trendek pedig szinte kötelezővé teszik, hogy egy-egy ilyen örök darabot ötvözzünk a modern vonalvezetésű bútorokkal. Így három legyet ütünk egy csapásra: nem gyártunk szemetet, nem kell új bútorra költenünk, és az otthonunk megjelenése is egyedi lesz. Egészségünk érdekében válasszuk a természetes anyagból készült szőnyegeket, függönyöket, ágytakarókat, kárpitokat, huzatokat! Ezek hosszú távú befektetések, de környezetünk védelmét is elősegítjük. Keressük a védjegygyel ellátott organikus vagy biotextíliákat.

A téli időszakban hasznosak a szőnyegek és a vastagabb anyagból készült sötétítő függönyök, mert bent tartják a meleget és alacsonyabb fűtési hőfokon is kellemesebb hőérzetet adnak. Az ember és a természet kapcsolatát erősítik a természetes anyagok, legyen az fapadló, természetes kőburkolat vagy nagy üvegfelület. Célszerű fenntartható gépészeti megoldásokban gondolkodni, bútorok közül pedig könnyen javítható vagy némi kézügyességgel átalakítható darabokat választani.

Akinek nincs udvara, a lakásban is készíthet komposztot
Fotó: Shutterstock

Komposztálni lakásban is lehet

Vásárolható direkt beltérre készült komposztáló láda, de akár egy lefedhető rozsdamentes vödör is jó szolgálatot tehet. Ahogy a házi komposztálással, úgy a szelektív hulladékgyűjtéssel is sokat tehetünk otthonunk és tágabb környezetünk egészsége, fenntarthatósága érdekében. Ne feledkezzünk meg a szobanövényekről sem: dekoratívak, természetesek, és még a levegőt is képesek megtisztítani.

Kiemelt képünkön: A raklapból készült bútorok napjainkban nagyon népszerűek. Beltéren és kültéren egyaránt mutatósak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában