életmód

2021.01.17. 07:00

Mit tehetünk az egészséges hosszú hajért?

Sokan fogadták meg év elején, hogy az idén megnövesztik a hajukat. Ez azonban nem egyszerű feladat, rengeteg különböző dologra kell odafigyelnünk. Mit tehetünk az egészséges hosszú hajért?

Tóth Dóra

Fotó: Shutterstock

A hajnövesztés kérdését sok irányból meg lehet közelíteni, hiszen rendkívül összetett az, mi járul hozzá a fejbőrünk és a tincseink egészségéhez. Az egyik legfontosabb alappillér a megfelelő étkezés. Oda kell figyelni rá, hogy optimális mennyiségben vigyük be szervezetünkbe a szükséges tápanyagokat: B-vitaminokat, cinket és fehérjét, de az A-vitamin és a C-vitamin is hozzájárul az egészséges hajhoz.

Amennyiben úgy érezzük, táplálkozásunkkal nem viszünk be belőlük elegendő mennyiséget, fogyaszthatunk különböző vitaminkészítményeket, de elérhetők a kifejezetten hajápolásra és hajnövesztésre specializálódott termékek is. A tápanyagok nemcsak a haj, de a fejbőrünk egészségének szempontjából is elengedhetetlenek, hiszen a megfelelő vérkeringés által jutnak el a vitaminok a tincseinkbe. Így tehát fejtetőnk gondozása is fontos.

Használjunk minőségi sampont, fejpakolásokat, melyek tisztítják fejbőrünket: eltávolítják a felesleges faggyút és a visszamaradt hajformázó és hajápolási termékeket a szőrtüszők felszínéről. A vérkeringést masszázzsal stimulálhatjuk, támogatva az apró vérereket, melyek a tüszőket táplálják. Magunknak is csinálhatjuk, dobolhatunk fejbőrünkön, illetve finoman húzgálhatjuk tincseinket, de bejelentkezhetünk szakemberhez is egy kiadós fejmasszázsra.

Fontos a megfelelő táplálkozás

A „mit csináljunk?” mellett ugyanilyen fontos az, mit ne csináljunk. Nemcsak elősegíteni, de gátolni is tudjuk hajunk növekedését. Az ilyen tényezők kiiktatásával sokat tehetünk a hosszabb hajkoronáért. A női nemi hormonok, vagyis az ösztrogének nemcsak a hajszálak élettartamát növelik, de a minőségüket is javítják. A férfi nemi hormonoknak viszont ellenkező hatásuk van, gátolják a hajnövekedést. Így fontos a hormonális egyensúly támogatása, melyet különböző gyógyszerek, például a fogamzásgátló tabletták is felboríthatnak.

Mellékhatásként ráadásul hajhullás is jelentkezhet, de átmeneti jelleggel a gyógyszer szedésének abbahagyása is okozhat ilyen tüneteket. A vérszegénység, a vashiány szintén oka lehet annak, ha nem nő a hajunk, de ne számítsunk jó eredményekre fokozott, tartós stressz és különböző lelki problémák esetében se. Ezek ugyanis erősen gyengíthetik a haj minőségét, és akár hajritkulást is okozhatnak. Próbáljunk meditálással enyhíteni a stresszen, vagy forduljunk szakemberhez. A fehérjehiányos táplálkozás pedig önmagában is hajhullást okozhat.

Fotó: Shutterstock

Károsító hatása van a nagy népszerűségnek örvendő gyakorlatoknak is: a hajvasalók és hajsütő vasak használata, a dauer és a hajfestés is károsítja hajunkat. Az előbbiek esetében a fokozott hőhatás töredezetté teheti a hajszálakat. Az utóbbi kettő pedig kifejezetten rosszat tesz, hiszen a hajhagymák egészségében is kárt tehet.

Nem ajánlott a túl gyakori mosás és fésülés sem. Az előbbi, hajszárítással összekötve, kiszáríthatja a hajat és a fejbőrt, utóbbi pedig fokozza a faggyúmirigyek működését, ezáltal sokkal gyorsabban fog zsírosodni a haj. Ez gyakoribb hajmosáshoz vezet, ördögi körbe zárva ezzel az embert. A túl gyakori hajmosás ráadásul nemcsak a hajszárítással dehidratálja hajkoronánkat, de eltávolítja a természetes olajokat hajunkból, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy száraz és fénytelen legyen. Ügyeljünk a copfban hordott hajra is, hiszen a hajtöredezés egyik gyakori okozója a túl szoros hajgumi.

A mindig ugyanott megkötött feszes gumik ráadásul erősen roncsolják, „elvágják” a szálakat, így okozva még több kárt. Ha tehát összefogjuk a hajunkat, akkor csak lazán tegyük azt, kisebb nyomást helyezve a hajszálakra. Kerüljük a közvetlenül hajmosás utáni formázást is. Hajszálaink vizes állapotukban a legsérülékenyebbek, így száradás előtt ne fésüljük, különben elkophatnak vagy kitéphetjük őket.

A megfelelő hidratálás hajunk szempontjából is elengedhetetlen. Ha tincseink nem jutnak hozzá az elegendő folyadékhoz, könnyen elvékonyodhatnak. Ennek elkerülése érdekében fogyasszunk kellő mennyiségű vizet, és gondoskodjunk a külső hidratálásról is. A rendkívül száraz hajnál hajpakolást is alkalmazhatunk, az ehhez szükséges olajokat boltból vagy fodrásztól is beszerezhetjük.

Végül bármennyire is ellentmondásosan hangzik, hajnövesztés idején is érdemes vágatnunk. Gyorsabban nem fog tőle nőni, de ápoltabbnak és egészségesebbnek tűnik tőle fejünk, megszabadulunk a töredezett végektől is, így hosszú távon jobban megéri, mert sokkal kevesebbet kell vágni belőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában