hirdetés

2021.02.08. 18:47

Ezért szánd rá az időt az autó átvizsgálásra

Lassan jön a tavasz és sokan indulnak majd kirándulni a családdal. Érdemes még előtte rászánni az időt egy alapos autó átvizsgálásra, mert olyan rejtett hibákat mutathat ki, amik alaposan meg tudnának lepni útközben.

Érdemes az autó átvizsgálására szakembert megkérni, mert egyrészt a műszerek, másrészt a szaktudás is rendelkezésére áll, hogy észre vegyen olyan hibákat, amik később komoly gondot okozhatnak menet közben. Egy jobb autószerelő műhelyben ingyenesen is elvégzik az autó átvizsgálását, nekünk csak az időt kell rászánni. Nézzük, mi lehet a része egy ilyen fél órás műveletnek és miben tud többet, mint ha csak otthon felnyitjuk gyorsan a motorháztetőt.

Gumiabroncsok

A gumik vizsgálata során a szakember megnézi a profilmélységet és feltárja az esetleges szabálytalan kopást, ami a futómű problémáira utalhat. Ez utóbbi akár életveszélyes is lehet, így érdemes rendszeresen figyelemmel kísérni. A nem megfelelő profilmélység miatt pedig könnyen zsebelhetünk be bírságot, ha megállít a rendőr, úgyhogy ezt is érdemes figyelni.

Fékek

A fékek vizsgálata során a szakember alaposan leellenőrzi a fékberendezések állapotát. Egy kopott féktárcsa miatt meghosszabbodott fékút, vagy a legrosszabb pillanatban, mondjuk autópályán beragadó fék nem csak számunkra, hanem a többi autós számára is életveszélyt teremthet egy pillanat alatt. A szakemberek megfelelő műszerekkel fel tudják mérni a fékek állapotát és szükség esetén elvégzik az igazításokat, javításokat.

Folyadékszint ellenőrzés

A járművekben rendszeresen el kell végezni a működést biztosító folyadékok mérését, mert fogyásuk, párolgásuk vagy elkoszolódásuk miatt könnyen meghibásodhat az autó és nem várt helyzetekben hagyhat cserben. A legfontosabb a víz és az olajszint rendszeres ellenőrzése, de a szakember az autó átvizsgálása során többek között ellenőrzi a fékfolyadék és az akkumulátorsav szintjét és állapotát is, amit otthon nem tudunk megtenni.

Akkumulátor

Az akkumulátor állapotának ellenőrzését szintén érdemes szakemberre bízni, mert a nem megfelelő savsűrűség, vagy a cellák eltérő savszintje utalhat a kocsi más berendezéseinek meghibásodására is. A gyorsan lemerülő akkumulátor lehet például jele a fényszórók hibájának, vagy az autóklíma meghibásodásának is. A szakember feszültségfelméréssel és savsűrűség-vizsgálattal pontosan fel tudja mérni a hibákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában