Sütemény

2021.02.05. 07:00

Fahéjas mandulás csillag: szép, ízletes

Penczné Sali Krisztina szentgotthárd-máriaújfalui háziasszony fiatal kora ellenére mestere a házi süteményeknek. Ünnepekkor, de sokszor még a hétköznapokon is nagy gondot fordít rá, hogy ízletes és mutatós édességek kerüljenek a család asztalára. Így lehet ünnepet csinálni akár a hétköznapokból.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: VN/PSK

Ezúttal a fahéjas mandulás csillagot ismerteti meg olvasóinkkal. Ennek elkészítése nem éppen egyszerű, sok türelmet igényel, ám a végeredmény egy fenomenális, habcsókos finomság.

Hozzávalók körülbelül 40 darab csillaghoz: 3 tojásfehérje, 25 dkg porcukor (valamint sok-sok porcukor a nyújtáshoz), 40 dkg hámozatlanul (!) ledarált mandula, egy csomag vaníliás cukor, egy teáskanál őrölt fahéj.

Először a ledarált mandulához keverjük hozzá a vaníliás cukrot és a fahéjat. A porcukrot átszitáljuk.

A három tojásfehérjét elkezdjük felverni, és amikor már fehér, elkezdjük szép lassan kanalanként hozzáadagolni az átszitált 25 dkg porcukrot, és így verjük tovább a habot. Sűrű, nehezen folyó masszát kapunk. Ekkor a gépet leállítjuk, és négy evőkanálnyi masszát félreteszünk.

Az ízesített mandulát lyukas fakanállal dolgozva, óvatos mozdulatokkal apránként hozzákeverjük a masszához. Az így kapott sűrű krémes anyagot kiborítjuk a munkafelületre, amit előtte erősen beporcukroztunk. A masszát forgassuk át a porcukorban, úgy, mintha egy tésztát akarnánk cipóvá formázni. A tésztát nyújtsuk ki fél centiméter vastagra, és csillag alakú szaggatóval szaggassuk ki. A szaggatót is mártsuk gyakran a porcukorba. A csillagokat vékony lapáttal sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, tetejüket megkenjük a félretett habbal. A maradék tésztát újra összeállítjuk, újra szaggatjuk.

A csillagokat előmelegített sütőben 160 fokon, körülbelül nyolc perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl a süteményt, a máznak fehérnek kell maradnia!

Krisztina szerint a rendkívül finom, habcsókos finomság megéri a vesződséget, nem fogja megbánni, aki elkészíti! Náluk is a család kedvence lett. A habos csillagocskákat tároljuk jól záródó

dobozban.

Kiemelt képünkön: Nem csak ünnepekre: fahéjas mandulás csillag

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában