Receptek

2021.04.18. 10:00

Levesek könnyedén – Tavasszal is fogyasszunk vitamindús zöldségeket!

Ilyenkor tavasszal szívesen fogyasztunk gyors, könnyű zöldséges leveseket. Íme néhány ötlet az elkészítésükhöz.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: VN/mindmegette.hu

Könnyű zöldségleves

Hozzávalók: 1-2 sárgarépa, egy burgonya, fél karalábé, negyed fej karfiol, 3 evőkanál vaj, 10 deka zöldborsó, 1,2 liter zöldségleves-alaplé kockából, só, frissen őrölt bors, 1-2 ág petrezselyem.

A sárgarépát, a burgonyát és a karalábét meghámozzuk, majd mindet falatnyi darabokra vágjuk. A karfiolt kisebb rózsákra bontjuk. Egy lábasban

felforrósítjuk a vajat. Megpirítjuk rajta az előkészített zöldségeket. Hozzáadjuk a borsót.

Felöntjük az alaplével. Sóval, borssal ízesítjük, lefedjük, és közepes lángon kb. 25 percig főzzük. Közben a petrezselymet megmossuk, a leveleit letépkedjük. Az elkészült levest tányérokba merjük, és a petrezselyemlevelekkel, valamint egy kevés frissen őrölt borssal megszórva tálaljuk.

Fehér spárgakrémleves

Hozzávalók: 60 deka spárga, egy fej vöröshagyma, 5 deka vaj, 2 evőkanál finomliszt, egy leveskocka, egy deci tej, egy deci főzőtejszín, egy csipet só, egy teáskanál cukor, egy csipet őrölt bors.

A spárgát megmossuk és meghámozzuk, a fejét levágjuk, a többi részét 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Egy liter forrásban lévő vízben feloldjuk a leveskockát, és megfőzzük benne, majd szűrőkanállal kiszedjük, aztán sózzuk és cukrozzuk a spárgadarabokat. A levest ismét felforraljuk, megfőzzük benne a spárgafejeket, majd kivesszük. A hagymát felaprítjuk, serpenyőben vajon üvegesre pároljuk. Beledobjuk a spárgadarabokat, és állandó keverés mellett pár percig dinszteljük. Végül megszórjuk a liszttel, és kissé lepirítjuk.

Fotó:VN/mindmegette.hu

A húsleveshez öntjük a tejet és a tejszínt, hozzáadjuk a lepirított spárgát, sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon kb. húsz percig főzzük. Utána botmixerrel pürésítjük és felforraljuk. Tálaláskor a levesestányérba tesszük a spárgafejeket, s rájuk merjük a levest.

Orosz céklaleves (borscs)

Hozzávalók: 20 deka marhahús, 20 deka sertéshús, 2 evőkanál étolaj, 2 babérlevél, egy teáskanál egész fekete bors, 2 sárgarépa, egy zeller, 2 cékla, egy fej vöröshagyma, negyed fej káposzta, 6 deka paradicsompüré, 15 deka tejföl, aprított petrezselyem, őrölt fekete bors, só.

A megmosott húsokat egyforma nagyságú kockákra vágjuk, megpirítjuk a felfor­rósított olajon, majd hideg vízzel felöntjük, beledobjuk az egész borsot, a babérlevelet, és megsózzuk. Lefedve addig főzzük, amíg a hús megpuhul.

A sárgarépát, a zellert, a céklát és a hagymát megtisztítjuk. A hagymát karikázzuk, a többit felkockázzuk. A káposzta külső leveleit leszedjük, torzsáját kivágjuk, majd legyaluljuk vagy csíkokra szeljük. A zöldségeket a húshoz adjuk. A paradicsompürét is hozzákeverjük.

Ha szükséges, a leveshez öntünk még egy kis vizet, és további tíz percig főzzük. Akkor kész, ha a zöldségek is megpuhultak. Szükség szerint sózzuk és borsozzuk. A kész levest tányérba merjük, majd kevés tejföllel, petrezselyemmel tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában