szép otthon

2021.05.30. 07:00

Nyaralók, hétvégi házak: a provence-i és a görög stílus is jó választás lehet

A családi nyaraló, hétvégi ház menedéket nyújt a szürke hétköznapokból, kiszakít a megszokott környezetből, inspirál és energiát ad. Ennek tudatában érdemes berendezni is: a stílus- és színválasztásban lehetünk merészebbek, mint otthon, de továbbra se feledkezzünk meg a praktikumról.

Cseh-Egyed Bernadett

Ne zsúfoljuk túl a tereket, törekedjünk az egyszerűségre!

Fotó: Shutterstock

Ne a második padlásunk legyen!

Az utóbbi időszakban egyre többen ismerik fel a vidék adta csend és nyugalom értékét. Egy családi nyaraló a vízparton épp úgy menekülő útvonalat nyújt a hétköznapokból, mint a hétvégi ház a város szélén vagy a hegyek között. Míg régen a már nem használt bútorok, limlomok gyűjtőhelyéül szolgáltak ezek a terek, manapság már divat azokat külön stílusba öltöztetni. A feltöltődés, pihenés is hatékonyabb ott, ahol kellemes légkör uralkodik.

Ne zsúfoljuk túl a tereket, törekedjünk az egyszerűségre!
Fotó: Shutterstock

Tervezzük meg!

Akárcsak az otthonunkat, a nyaralót is tervezzük meg: melyik helyiség milyen funkciót tölt majd be, milyen stílust szeretnénk teremteni, ahhoz mely színek állnak a legközelebb. Ha nincs lehetőségünk mindenből újat venni, némi kreativitással összhangot teremthetünk a már meglévő bútoraink, tárgyaink között. A kisebb helyiségekben még inkább szükség van a tudatosságra, hasznosak a többfunkciós bútorok, a variálható tárolók. Szerencsére ezúttal nem az összes holmink- nak, csak az adott helyen használatos dolgoknak kell helyet találnunk.

Egy nagyobb méretű gardróbra, ruhásszekrényre azért biztosan szükség lesz, ahogy a pihenést szolgáló kényelmes fekhelyre és fotelra vagy dönthető háttámlájú székekre is. Ajánlatos külön helyet kialakítani a kerti eszközöknek, szerszámoknak, a kinti textilektől kezdve a grillsütőn át a gyerekek játékáig. A legtöbb esetben a nyaraló konyhája jóval kisebb, mint amit megszoktunk, csak a legszükségesebb edényeket tároljuk itt. Nyitott polcok helyett célszerűbb zárt szekrényeket választani, hogy ne a dolgaink letörölgetésével kezdődjön a pihenésünk.

A provence-i stílus kitűnően ötvözi a mediterrán és a vidéki jegyeket
Fotó: Shutterstock

Előnyben a déli hangulat

Bár a mediterrán stílus tágas térben érvényesül leginkább, a napsütötte színárnyalatok, természetes, finom textíliák és a rusztikus felületek a nyaralókba, hétvégi házakba is jól illenek. A letisztult elegancia jellemzi a provence-i stílust, amely ötvözi a mediterrán és a vidéki jegyeket. Családias és meleg hangulatot áraszt, de kialakítása időigényes. Jól illenek hozzá a meleg földszínek, amelyeket sárgás, zöldes, kékes és levendula árnyalatokkal tölt meg. Szereti a régit, ugyanakkor kerüli az öncélú díszítést. Fő dekoreleme a fa, a kő, a vászon és a kovácsoltvas. Válasszunk mellé bátran csíkos, kockás és virágmintás textileket, továbbá a szobákba kézi szövésű falvédőt, szőnyeget, ágytakarót. Jól passzolnak a bronz- és rézkarú lámpák, a fapadló és a kővel, téglával kirakott tűzhely.

Szintén mediterrán, de merőben más érzeteket kelt a görög vonal. Ennek a stílusnak a két meghatározó színe a fehér és a kék. Mindkettő hűsítő, nyugtató hatást kelt a nyári hőségben. Kevés, egyszerű bútort használt, meghatározó védjegye ugyanakkor a zsalugáterek az ablakon és a baldachinos ágy a hálószobában. Dekorá­cióként passzolnak mellé a cserépedények, a futó- és a fűszernövények. Az anyagok közül a gyapjút, pamutot, vásznat, a minták közül pedig a geometrikusokat részesíti előnyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában