Lakberendezés

2021.05.22. 07:00

Terasz: egy talpalatnyi otthon a szabadban

Étkezőként, nappaliként, de akár még dolgozósarokként is használhatjuk a teraszt vagy a balkont. A pandémia idején különösen értékes egy kis talpalatnyi otthon a szabadban, ideje felkészítenünk a nyárra. Jó ötletekkel és némi odafigyeléssel az a pár négyzetméter is otthonossá, kényelmessé varázsolható.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

Ha lehetőségeink engedik, a felújítást kezdjük a padló burkolásával: egy mintás, süppedős szőnyegnek köszönhetően úgy érezhetjük magunkat, mint a nappaliban. A járólap könnyen takarítható, és jól bírja az időjárás viszontagságait. A műfű pedig azt az érzetet kelti, mintha kert venne körül bennünket. Egyúttal ügyeljünk a csúszásmentességre, a szigetelésre és a jó vízelvezetésre. Az erkélyen is jól mutatnak a különböző fali panelek, egyúttal pedig ülőkék mögött háttámlaként, akasztókkal kiegészítve pedig tárolóként is jól használhatók.

Intimitás vagy kilátás?

Érdemes végiggondolni azt is, leburkoljuk-e az erkélykorlátot. A szakboltok és a nagy­áruházak egyaránt számos különböző színű és stílusú belátásgátlókat kínálnak. A legtöbbjük könnyen felszerelhető, strapabíró, és nemcsak a kíváncsi szemektől, de a széltől és az eső egy részétől is megvédik teraszunkat. Segítségükkel intimebbé, bensőségesebbé tehetjük a teret, ugyanakkor elveszítjük a panorámát. Gondoskodjunk az árnyékolásról: napernyő, napvitorla, függöny vagy bambuszroló is alkalmas a célra.

Bútort raklapból

A terasz mérete meghatározza a berendezhetőséget, de túlzsúfolni semmiképpen nem érdemes. Néhány virágkaspónak, ruhaszárogatónak, esetleg egy kisebb fajta grillsütőnek is jó, ha hagyunk helyet. Kaphatók kifejezetten kicsi balkonra való szettek, és hasznosak a többfunkciós darabok: a lerakóasztalka például ülőkének és virágtartónak is megteszi, az összecsukható széket elég akkor elővenni, ha vendég érkezik, a lehajtható vagy kihúzható asztal jó szolgálatot tesz az étkezésnél, de nem feltétlenül szükséges egy kávézáshoz. Praktikus a teraszon néhány polc vagy egy szekrény, amelyben a kertészkedéshez szükséges eszközöket, párnákat, kiegészítőket tárolhatjuk. Ha keskeny, de magas bútort választunk, hasznos teret spórolunk, és értékes rakodófelületet nyerünk.

Divatos és pénztárcakímélő megoldás a raklapbútor, ráadásul elkészítése is egyszerű: a raklapokat erősítsük egymásra, majd az egyik oldalra rögzítsünk egy lapot háttámla gyanánt. Azokat a részeket, amelyekkel érintkezni fogunk, mindenképpen csiszoljuk, jobb esetben kenjük is le, nehogy szálkás maradjon. Puha párnával a tetején akár egy egész estés programon is kényelmes.

Érdemes egy kicsivel többet áldozni a kifejezetten kültérre készült bútorokra és textilekre, mert az eső, pára és a nagy hőmérséklet-különbség hamar tönkreteszi a beltéri tárgyakat.

Hangulatfelelős világítás

A bensőséges hangulat érdekében gondoskodjunk a világításról is. A füzérek a falon vagy a korláton végigfuttatva, a szolárlámpák a balkonládába tűzve is jól mutatnak. Kapható kifejezetten kültéren használható mécses, a lámpások pedig magán az asztalon épp annyira barátságos enteriőrt teremtenek, mint csoportosítva az egyik sarokban.

Kiemelt képünkön: Jó ötletekkel és némi odafigyeléssel a terasz otthonossá, kényelmessé varázsolható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában