Környezetbarát megoldások

2021.06.12. 13:00

Hálóval, illatokkal, növényekkel is védekezhetünk a vérszívók ellen

A jó idő beköszöntével megkezdődik a szúnyogok szezonja: zümmögnek a fülünkben, szívják a vérünket, viszkető dudort hagynak maguk után, és súlyos esetben még betegségeket is terjeszthetnek. Érdemes időben felkészülni, hogy távol tartsuk otthonunktól a hívatlan vendégeket. Ez ügyben is részesítsük előnyben a környezetbarát megoldásokat.

Cseh-Egyed Bernadett

A vérszívók lakásba bejutását szúnyoghálóval előzhetjük meg a leghatékonyabban

Fotó: Shutterstock

A különböző rovarirtó szerek használata kézenfekvőnek és egyszerűnek tűnik, mivel azonban a szúnyogok számos más állat táplálékául szolgálnak, szerencsésebb, ha környezetbarát megoldást választunk.

A szúnyogmentes otthon első lépése a megelőzés: a kis vérszívók állóvizekbe rakják petéiket. Az esővízgyűjtő edények lefedésével és a locsolókannák kiürítésével sokat tehetünk azért, hogy ilyen ne alakuljon ki. Eső után célszerű a ház körül megmaradt pocsolyákat, vizes foltokat szétseperni vagy homokkal beszórni, a lényeg, hogy gyorsan kiszáradjon a felület. A kertben már az ültetésnél érdemes figyelni arra, hogy ne alakuljanak ki túlzottan nedves, nehezen szellőző, kiszáradó növénycsoportok, mert az ilyen helyeken nagyon szívesen megtelepednek a szúnyogok.

A vérszívók lakásba bejutását szúnyoghálóval előzhetjük meg a leghatékonyabban
Fotó: Shutterstock

A citrom illatát messzire elkerülik

Az erős illatú kozmetikumokkal, parfümmel felhívhatjuk a szúnyogok figyelmét magunkra, a nyári estéken ezért érdemes kerülni ezeket. Nagy valószínűséggel azonban messzire elkerülnek bennünket a vérszívók, ha megérzik a fodormenta, a levendula, a citrom, a szegfűszeg vagy az eukaliptusz illatát. Füstölők, mécsesek formájában vagy pot pourrira és a párologtató vizébe cseppentve is hatásosak.

Segítségükkel házi szúnyogirtó spray-t is készíthetünk: 2 deciliter vízhez adjunk hozzá 20-30 csepp illóolajat a fent említett illatok egyikéből, majd töltsük gyógyszertárban kapható szórófejes flakonba. Jó megoldás lehet az elektromos riasztók helyett, hogy a szegfűszeget kis pelenka- vagy géztasakba csomagoljuk, majd a lakás különböző pontján elhelyezzük. Szükség szerint korlátlanul használható. Az almaecet is bevethető szúnyogok ellen: egy kis tálba vagy pohárba tegyünk ki belőle a kívánt helyre, odavonzza és csapdába ejti majd az állatokat.

A legtermészetesebb megoldás: fűszernövényeket a balkonra!

A környezetet szebbé, a grillvacsorát még zamatosabbá varázsolják, a szúnyogokat pedig elriasztják bizonyos fűszernövények. Ezért is érdemes néhány tő bazsalikomot, mentát, citromfüvet, levendulát és rozmaringot ültetni a kertbe, balkonra. Szintén otthonunk dísze lehet a dohányvirág és a muskátli, a vérszívók pedig ezek illatát sem kedvelik. Elsőre talán furcsán hangzik, de a grillparti alkalmával érdemes fokhagymát és kávézaccot szórni a parázsra, füstjük nagy valószínűséggel távol tartja majd a szúnyogokat.

Citrom felhasználásával készíthetünk szúnyogirtó spray-t
Fotó: Shutterstock

A fix keretest könnyű rögzíteni, a síneset egyszerű mozgatni

A vérszívók lakásba bejutását szúnyoghálóval előzhetjük meg a leghatékonyabban. Előnyük, hogy szinte valamennyi légy és rovar ellen hatásosak, ugyanakkor nem gátolják a szabad kilátást és a levegő áramlását. Az egyszerű hálón kívül ma már kapható pollenszűrős, és kifejezetten a kutyás, macskás családoknak ajánlott a tépésbiztos verzió is.

Fix keretes szúnyoghálót olyan nyílásra ajánlott tenni, amelyen nem szoktunk kihajolni, illetve átjárni, de sokszor, huzamosabb ideig nyitva tartjuk. Rögzítése egyébként a rajta lévő kis fülekkel nagyon egyszerű.

A rolós szúnyogháló anyagilag nagyobb befektetés, de az egyik nagy előnye, hogy bármikor elhúzható és visszazárható. A függőlegesen mozgathatót elsősorban ablakra, a vízszinteset ajtóra ajánlják.

A zsanéros megoldás praktikus az erkélyajtóra, ugyanúgy működik, mint a hagyományos ajtó.

A sínen, oldalra eltolható fajták elsősorban a nagy méretű nyílásokon praktikusak, mert ezek könnyen mozgathatók.

A pliszés rovarháló a legmodernebb és a legmutatósabb megoldás, igen jól bírja a gyűrődést, nem szakad be, ha a kisgyermek vagy a házi kedvencünk nekifut, rádől.

Kevésbé esztétikus, de olcsó megoldás a tépőzáras szúnyogháló. Nem túl hosszú élettartamú, de ideiglenes megoldásnak megteszi. Egyetlen előnye, hogy méretre szabható, bár a szakboltokban ez ma már a műanyag- vagy alumíniumkeretek esetében sem akadály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában