dohányzásmentes világnap

2021.06.13. 07:00

Kolumbusztól a káros szenvedélyig – A dohányzás megbetegít, a leszokáshoz van segítség

A dohányzásmentes világnap környékén – május végén, június elején – a szakemberek különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy preventív előadásokkal hívják fel az emberek figyelmét a dohányzás káros hatásaira. A Szombathely és Járása Egészségfejlesz­tési Iroda felkérésére dr. Szima Barna, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Tüdőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa osztotta meg közönségével online a gondolatait.

Polgár Patrícia

A dohányzás rengeteg kockázatot rejt: szokjunk le – ne szokjunk rá!

Fotó: VN-archív

Elsőként a dohányzás – mint szokás – kialakulásának történetéről mesélt. A növény Amerikából származik: 1492-ben Kolumbusz Kristóf találkozott először dohányzó indiánokkal. Kezdetben különböző formákban próbálták betegségek ellen is alkalmazni a dohány származékait – pestist, tífuszt, légúti betegségeket gyógyítottak vele. Élvezeti szerként (tubákolás) elsőként a spanyolok használták, ám később hazánkban is elterjedt a rágás, azaz bagózás formájában.

Az orvosok már az 1950-es években tettek lépéseket a dohányzás visszaszorítására. A szakember elmondta: a földön jelenleg másfél milliárd ember dohányzik, és több száz millió meg is hal emiatt – közel felük 40–69 éves korában. A magyar felnőtt lakosság 35 százaléka dohányzik rendszeresen, többségében férfiak.

A dohányzás rengeteg kockázatot rejt: szokjunk le – ne szokjunk rá!
Fotó: VN-archív

Dr. Szima Barna kitért a dohányzás okozta betegségekre is. A cigarettázás nagymértékben felelős a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a krónikus hörghurut, a szembetegségek és a gyomorfekély kialakulásáért. A tüdőrákosok közül például az esetek 90-95 százalékában bizonyítható, hogy az illető dohányzik. Felmérések szerint a dohányzók 70 százaléka szeretne felhagyni a tevékenységgel. Sokan próbálkoztak is már a leszokással, ám vannak, akiknek ez mégsem sikerül – talán a tudatalattijuk nem hagyja…

Ellenben kardiológusok tapasztalata szerint a szívinfarktuson átesettek 50 százaléka le tud szokni a cigarettáról.

– Eddig azonban nem szabadna eljutni – mondta Szima Barna. Hozzátette: a függőség kérdése kettős. Egyrészt élettani szempontból, másrészt szociálisan lehet függő valaki. A leszokás gátló tényezői lehetnek még a kellemetlen elvonási tünetek: agresszió, frusztráltság, depresszió, álmatlanság. A doktor a dohányzás munka közbeni kikapcsoló, stresszlevezető tulajdonságai­nak esetleges alternatívájaként javasolta a több mozgást, légzőgyakorlatok, relaxáció és meditáció végzését. Ismertette, milyen módszerekkel tehetik le a szenvedélybetegek a cigarettát.

Gyenge függőség esetén akár szakember nélkül is leszokhat a dohányos, azonban telefonos és személyes tanácsadással, csoportterápiával igény esetén támogatják a folyamatban. Közepes és erős függőség esetén nikotinpótló terápiát vagy nikotinmentes készítmények használatát ajánlják az orvosok. A tapasztalatok szerint a sportra és az egészséges életmódra való átállás szintén nagy segítség a leszokásban.

A leszokással csökken a betegségek kialakulásának kockázata, hosszabbodik a várható élettartam, javul a közérzet és a teljesítőképesség, emellett évente akár kétszázezer forintot is megtakaríthat a dohányos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!