Szponzorált tartalom

2021.06.16. 20:00

Mező Gábornál mindig a közösség az első, ahhoz illeszkedik a privát élet

Igazi közösségi ember a falugondnokból lett sorkikápolnai polgármester, Mező Gábor, aki dolgozik a családi gazdaságban is, szabadidejében pedig súlyemelő edzésekre jár.

Vas Népe

20210506 Sorkifalud Mező Gábor - Sorkifalud polgármestere Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

A 26 éves fiatalember évek óta falugondnokként tevékenykedett Sorkikápolnán, amikor többen megkeresték, hogy lehetne akár polgármester is. 2019-ben el is indult a választáson, sikerrel. Az a célja, hogy a lehető legtöbbet kihozza a településből, sőt fellendítse a falut. Édesanyja a szomszédos Sorokpolányban polgármester – ahol egyébként a család él –, tőle látta, hogy ez a tisztség milyen feladatokkal és lemondásokkal jár. Mindig a falu, a közösség az első, ehhez kell igazítani a családi ünnepségeket, az utazásokat, a szabadidős tevékenységeket is, de neki ez nem probléma, ebbe nőtt bele, hozzátartozik a gondolkodásához.

– Úgy alakítom a mindennapokat, hogy a falu élete és a magánéletem illeszkedjen, megkeresem az összhangot – mondja Mező Gábor, akinek nem sokkal lett több teendője a Covid idején, mert polgármestersége mellett megmaradtak a falugondnoki feladatai. A járványig is ő vásárolt be, vitte a gyógyszereket az időseknek, ő hordta ki az ebédet, bekészítette a tűzifát, szállította az embereket, bevásárolt nekik. Annyi pluszmunka adódott, hogy most oltásra is vitte az embereket, és a karantén miatt nemcsak idősek, hanem több fiatal is kért segítséget.

Nemrégiben vásárolt Sorkikápolnán egy házat, amit le fog bontani, hogy újat építhessen a helyére, most kezdi kiépíteni az önálló életét. Megvárja, amíg a nővérei férjhez mennek, aztán nősül – 30 év alatt semmiképpen –, a jelölt már megvan, de előbb szeretné kialakítani az élete alapjait. Még a szüleivel él, együtt dolgoznak a főleg növényekkel foglalkozó családi gazdaságban, szóját, kukoricát, búzát, árpát, repcét termesztenek. Haszonállatot – tyúkokat, sertést – csak levágásra tartanak, maguknak. A kertben a kedvenc helye a kis tó, amit ő tart rendben, szereti a virágokat, metszi a fákat. Szabadidejében sportol: ötödik osztályos kora óta súlyt emel.

– A szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskolába jártam, oda jöttek be Márkus Erzsébet és Antalovits Ferenc, a Haladás edzői tehetségeket válogatni. 36 kilogramm voltam, elmentem kipróbálni, és ott ragadtam. Ma is heti kétszer járok edzésre. Öt évig voltam a válogatottkeretben, részt vettem a Savaria Kupán, többszörös magyar bajnok lettem – meséli. – Érdekesség, hogy Tóth Géza súlyemelő olimpiai bajnok is Sorokpolányban született, az Alsó utca 33-ban van a szülőháza, mi pedig a 32. szám alatt lakunk. De nem a faluban találkoztunk először, hanem a szombathelyi edzőteremben. Amikor megtudta, hogy honnan jöttem, kicsit felkarolt, ismerte a nagyapámat. Amíg bejárt, biztatott, dicsért, milyen ügyes vagyok, jó a technikám. Beszélt az érdekemben Márkus Erzsivel, vittek is versenyezni. Én voltam az utolsó fiú, aki részt vehetett az olimpiai reménységek versenyén a magyar válogatottal a szombathelyi Haladástól, azóta csak lányok mentek.

A családalapítás előtt álló ifjú polgármester sok időt tölt az ötéves keresztfiával, viszi magával, ahova csak teheti. Fontosnak tartja a barátokat, akikkel összefognak, ha dolgozni kell valamelyiküknél, csapatot szerveznek, ha feladat van: házépítés, -felújítás, kerti munka, favágás, kisebb szerelések, költöztetés, pakolás. Az ő korosztálya, a 25-35 év közötti fiatalság, most indítja az önálló életét. Amilyen a falu első embere, olyan a közösség arca: itt nem szégyen segítséget kérni, és nem derogál senkinek segítséget nyújtani. Működik és életképes a hagyomány, ami a magyar falvakban régen is szokás volt, hogy összefognak egymásért, hogy előbbre jussanak, és nem csak a munkában. Szórakozni is együtt járnak, közösen mennek a rendezvényekre is. A faluház most felújítás alatt van, de megtalálják egymásnál az alkalmas helyszínt. Mező Gábornak ezért az egyik fontos terve az, hogy az ő házának kertjében is lesz kiülő- és szalonnasütögető-hely a vendéglátáshoz.

Hangsúlyozza, hogy hosszú távra tervez a településsel, szeretne még pár cikluson át polgármester lenni, és lehet, hogy az az álma, hogy egyszer majd ő lesz a térségben az országgyűlési képviselő.

Kiemelt képünkön: Mező Gábor családalapításra készül és polgármesterként is hosszú távra tervez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában