szép otthon

2021.08.01. 07:00

Hogyan építsünk kerti faházat?

Az udvaron vagy a kertben felállított faházak a családi otthonok, nyaralók remek kiegészítői. Használhatjuk egyebek mellett a kerti szerszámok, a fűnyíró és a kerti bútorok tárolására is, de gyerekjátszóhelynek is kiváló.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Shutterstock

A sokoldalú felhasználásnak köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a mutatós faházak, amelyeket már készen is lehet kapni, de akár magunk is megtervezhetünk és összeállíthatunk egyet. Ha úgy döntöttünk, hogy magunk építjük fel a faházat, az első feladat a tervezés. Attól függően, hogy mi lesz a funkciója, határozzuk meg a helyét az udvaron, majd ennek alapján döntsük el, milyen magas legyen, mekkora alapterületű, hova kerüljön az ajtó és legyen-e rajta ablak. A tető kialakításánál döntsük el, hogy oldalra lejtsen vagy nyeregtetőt kapjon az építmény. Emellett a belső világításról sem feledkezhetünk meg, annak a megtervezése és kivitelezése ugyancsak fontos feladat.

Alapkövekkel vagy betonozással készítsünk alapot. Válogassuk szét az alkatrészeket az építés sorrendjét figyelembe véve, és ellenőrizzük, hogy minden megvan-e. Helyezzük el az alapléceket az alapköveken, a fákat dübelekkel rögzítsük az alapkövekhez. Az ajtót kihagyva helyezzük el az első deszkasort, és csavarozzuk öszsze az alapzati fákkal. Ezt követően helyezzük egymásra az első néhány deszkasort, ügyeljünk a pontos illeszkedésre. Szereljük össze az ajtókeretet is, majd illesszük össze a széldeszkákkal, és rögzítsük a zsanérokat. Illesszük be az ajtókeretet a helyére, de még ne csavarozzuk hozzá az oldalfalhoz. Építsük meg az oldalfalakat, keressük meg a tetőgerendák ideális szögét, majd szereljük össze és rögzítsük a tetőt.

Helyezzük el és rögzítsük a tetőgerincet, amely összetartja a falakat. Vízmértékkel ellenőrizzük a vízszintet és a függőlegességet. Rögzítsük az ereszvonaldeszkákat és a padlódeszkákat, de ne helyezzük ezeket túl szorosan egymás mellé, mert a fa tágulni fog. Tegyük fel a szegélyléceket a padló deszkáira. Kívül illesszük a tetőhöz a széldeszkákat, amelyek védik a házat az időjárástól. Végül helyezzük be az ajtót, amelyet a zsané- rokkal vízszintbe tudunk állítani. Favédő festékkel érdemes kezelni a faházat kívülről, így ellenáll majd az időjárás viszontagságainak.

Kiemelt képen: A kerti faház a gyerekek kedvenc játszóhelye is lehet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában