Szakember

2021.08.01. 07:00

Világhírű kutató, Heiner Gusztáv magyarázta el, hogy miért fontos a D-vitamin-bevitel

A Dominikai Köztársaságban élő magyar kutató, Heiner Gusztáv tartott előadást immár másodjára a vépi Művelődési Házban múlt csütörtökön. A szakember a D-vitamin, valamint az emberi test és lélek holisztikus szemléletének fontosságára hívta fel a közönség figyelmét.

Polgár Patrícia

Heiner Gusztáv saját bevallása szerint a munkája kapcsán több mint 35 országban tudott nagyon jó és tartós személyes kapcsolatokat kialakítani. Ezek a jó kapcsolatok szorosan kötik Vas megyéhez is. Több ízben ellátogatott már a térség különböző településeire, hogy továbbadja tudását, tapasztalatait az érdeklődőknek.

Tanulmányait Spanyolországban folytatta, onnan előbb Brazíliába, majd Panamába, végül a Dominikai Köztársaságba került. Immár több mint két évtizede él a Karib-térségbeli országban. Családja és munkája révén kétszeres dominikai állampolgár, munkássága elismeréseképpen 2019-ben tiszteletbeli állampolgárságot is kapott. Pályafutását a turizmus üzletágában kezdte, de mellette folyamatosan szerzett érdekeltségeket a könnyűiparban és különböző gyógyászati eszközök gyártásában. Így került közelebb az egészségügyhöz – medikus és a holisztikus téren is képezte magát. Jelenleg D-vitamin-kutatással, illetve összehasonlító kutatással foglalkozik az immunológia és onkológia területén – jelenleg tudományos fokozatának megszerzésére készül.

Szakterülete a D-vitamin, amivel kapcsolatban kutatásokat végez, valamint tanít is a témában. Úgy látja, hogy a vitamin fontosságáról nagyon keveset tudnak bizonyos szakterületeken, de még kevesebbet a lakosság körében, annak ellenére, hogy az megkerülhetetlen a legtöbb betegség vonatkozásában.

– Az előadásokon a D-vitamin fontossága és előnyei mellett óriási hangsúlyt fektetünk a betegségek elkerülésének a lehetőségeire, az életmód-változtatásra, mind fizikai, mind szellemi formában. Én úgy mondanám, hogy egyfajta iránymutatás mind az egészséges, mind a betegségben szenvedő honfitársaink számára, hogy a betegségeket sikeresen tudjuk elkerülni, vagy sikeresen tudjuk felvenni a harcot ellenük – magyarázta.

Elmondta, hogy két kutatás is alátámasztja, hogy a magyar lakosság 84–92 százaléka D-vitamin-hiányos, ebből közel 20–25 százalék súlyosan tartós D-vitamin hiányban szenved. A Karib-térségben, ahol csaknem egész évben napsütés van, mégis a lakosság 60–65 százaléka D-vitamin-hiányos, ebből közel 5–7 százalék, aki súlyosan tartós D-vitamin-hiányban szen­ved. Ez is bizonyítja, hogy a napfényből és táplálkozásból nem tudjuk a megfelelő mennyiséget biztosítani, ezért érdemes időközönként megfelelő minőségű és mennyiségű D-vitamint kiegészítésképpen fogyasztani. Emellett a szakember javasolja annak negyedéves, féléves vérben történő szintmérését is. Hiszen megfelelő D-vitamin-szinttel nagy eséllyel megelőzhetőek a kardiovaszkuláris, légzőszervi, daganatos és autoimmun-betegségek, hiányában ezen betegségek gyógyulási esélye is nagymértékben csökken. Szintén összefüggésbe hozható a migrénnel és egyéb pszichoszomatikus betegségekkel. Önmagában a D-vitamin nem gyógyítja ezeket a betegségeket, de nélküle a gyógyulási esély sokkal kisebb.

Gusztáv előadásain a vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak helyes fogyasztása, a táplálkozás, a mozgás fontossága mellett rengeteg szó esik a szellemi egészségről, illetve az energetikáról holisztikus szemléletmódja okán. Hiszi, hogy a betegségeket minden – fizikai, lelki és szellemi – oldalról is kezelni kell. – Napjainkban már a modern orvostudomány is elismeri, hogy a legtöbb betegség nem kizárólag a helytelen életmódból vagy genetikai okokból ered, ezért ma már kellő figyelmet szentelnek a betegségek lelki okainak a felderítésére is. Hiszen a betegség egy figyelmeztető jel az életmódunknak és a gondolatainknak a megváltoztatására, ugyanis az életmódunk az, ami a betegséghez eljuttatott bennünket – fejti ki a kutató. Hozzátette, hogy a stressz, a folyamatos aggódás és félelemek, egy családtag vagy szeretett személy halála nagyon sok esetben, ha azt nem tudjuk megfelelően kezelni, fizikailag is megbetegíthetnek bennünket.

Kiemelt képünkön: Heiner Gusztáv, Dominikai Köztársaságban élő magyar kutató tartott előadást a vépi művelődési házban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában