szép otthon

2021.09.19. 07:00

Így öltöztessük őszi ruhába otthonunkat

Ahogy a ruhatárunkat az évszakhoz illően rendezzük, úgy otthonunkat is célszerű időről időre megújítani. Bár a nappalok még a nyarat idézik, a hűvös hajnalok és a korai sötétedés bizonyítja: az ősz már kopogtat az ajtónkon. Itt az ideje a meleg plédnek, a pot pourrinak és a mécseseknek.

Cseh-Egyed Bernadett

A hideg napokon előbb bezárkózunk, több időt töltünk a lakás falai között. A dekorációval, a megfelelő szín- és textilválasztással, aromákkal sokat tehetünk a meleg, otthonos, meghitt hangulatért. Mindenekelőtt érdemes átfogó takarítást végezni: töröljük le a mostanában nem használt radiátorokat és a hozzájuk vezető csöveket, használjuk ki az utolsó meleg napsugarakat, és ha tehetjük, szárítsuk meg a szabadban a takarókat, plédeket, egyéb textileket. Jó időben szinte naphosszat nyitva vannak az ablakok és az erkélyajtó, a por ilyenkor a legeldugottabb helyekre is beszáll. Itt az ideje egy átfogó porszívózásnak, felmosásnak, a pókhálók felszámolásának. Ha mindezzel megvagyunk, következhet a csinosítás.

Bíbor bogyók és dísztök

Az őszi falevelek színeit otthonunkba is becsempészhetjük: a piros, a narancs, a sárga meleg árnyalatok feltöltenek, és intimmé, barátságossá varázsolják a teret. A lakásunk, házunk dekorálását kezdjük a bejárati ajtónál: faágakból, levelekből, színes bogyókból, csonthéjas termésekből, akár magunk is készíthetünk kopogtatót, de készen is vásárolható. A dísztök csoportba rendezve, magában, virágkaspó mellett, polcon és a kertben egyaránt jól mutat, de igazi őszi hangulatot teremthetünk tobozzal, gesztenyével, gombával is – ezekből a boltok polcain találunk fából, kartonból, műanyagból, porcelánból készült változatot is.

Alternatív fényforrások

Hangulatossá tehetjük otthonunkat pár gyertya segítségével: rendezzük őket könyvespolcra, asztalra, ablakpárkányra, fürdőkád mellé. Elegánsak a hosszú fajták, jól mutatnak együtt a hasonló formájú, de különböző méretű darabok. Az aprókat tehetjük tartóba, az igazán nagyokat állítsuk a földre. Jól illik az őszi hangulathoz az arany, a sötétbarna, a bordó és a mélyzöld színvilág, de akár egy-egy feketét is becsempészhetünk közéjük. Divatosak a fényfűzérek, ezekből kapható elemmel és konnektorról működtethető változat is. Hasonló hatást érhetünk el a lámpásokkal is, ha van teraszunk, erkélyünk, oda is kerülhet valamilyen alternatív fényforrás. Tovább fokozhatjuk az otthonosság érzését illatokkal. Az évszakhoz illően válaszszunk levendula-, narancs-, fahéj-, vanília-, mézeskalács- vagy süteményillatú pot pourrit, illóolajokat és gyertyákat.

Melengető hálószoba

Mire beköszöntenek az igazán hűvös reggelek és éjszakák, érdemes a hálószobában is elvégezni néhány apróbb átalakítást. A könnyű ágynemű helyett válasszunk meleg árnyalatú, sötétebb, mintás variációt, és töltsünk meg egy jó meleg paplannal. Ágytakaróként ilyenkor remekül mutat a műszőr, és az ágy mellé a parkettára is érdemes pár puha szőnyeget teríteni, így reggel kellemesebb lesz kikelni az ágyból.

A sárga, a zöld és a barna árnyalatai megidézik az évszakot A sárga, a zöld és a barna árnyalatai megidézik az évszakot

A textilekkel gyorsan megváltoztathatjuk otthonunk kinézetét, látványos eredményt hoz néhány új díszpárnahuzat a kanapéra, terítő az asztalra, pléd a fotel karfájára. Ezúttal válasszunk puha, meleg, vastag, hosszú szálú darabokat. Az étkezőasztal ilyenkor az esték központi helyszínévé válik, érdemes alá is szőnyeget tenni. Ha nem utcafrontra néz az ablak, a függönyt akár le is akaszthatjuk róla, egyébként kaphatók egészen áttetsző darabok, melyek jól áteresztik a fényt – a borongós napokon nagyon hálásak leszünk magunknak érte.

Kiemelt képen: A sárga, a zöld és a barna árnyalatai megidézik az évszakot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában