Minimális mozgás is segít

2021.10.23. 07:00

Egészségünkért: már napi öt-tíz perc könnyű iramú futás is hasznos

Amerikai sportorvosok 2021-ben végzett kutatása rámutat: azoknak, akik korábban nem sportoltak, már egy kis futás is sokat javított az egészségi állapotukon.

Vas Népe

Fotó: Pixabay

Manapság egyre divatosabb sport a futás. Egyrészt azért, mert a futófelszerelés megvásárlásán kívül nem igényel anyagi ráfordítást, másrészt helyhez és időhöz sincs kötve az elvégzése – szinte bárhol és bármikor belekezdhetünk, ha úgy tartja kedvünk.

A lelkes sportolók táborával szemben azonban ott állnak (vagy éppen üldögélnek és fekszenek) azok, akik bizony nem képesek magukat rávenni még a minimális testmozgásra sem.

Amerikai sportorvosok kutatásából azonban kiderül: már heti néhány napon, akár 10-20 percig történő futás is hasznos lehet a szervezetnek.

Az említett felmérésben ötvenötezer személy eredményeit vizsgálták a kutatók. A résztvevők többsége egyáltalán nem futott korábban – számukra rövidebb napi távokat határoztak meg. Ennek ellenére – vagy éppen ezért – az ő keringési betegségekre való hajlam jelentősen csökkent a minimális mozgás hatására.

A vizsgálatban részt vevő másik kontrollcsoport számára nagyobb tempóban növelték az edzések intenzitását és a távokat is. Esetükben a statisztikák jóval rosszabbak voltak mint a heti kettő-öt alkalommal egy-két kilométert tíz-tizenöt perc alatt teljesítők körében.

Az amerikai kardiológiai társaság lapja az eredmények tükrében lehozta: már napi öt-tíz perc könnyű iramú futás is jelentős mértékben csökkenti a kockázatát főképp a keringési és szívproblémákban történő elhalálozásnak. A nők esetében még jelentősebb a pozitív hatás. A fent leírtak persze nem azt jelentik, hogy azok járnak jobban, akik lustábbak. Ez csupán egy biztatás, hogy bizony annak is érdemes belevágni a sportba, akinek csak korlátozott lehetőségei vannak a mozgásra, hiszen egy kis sporttal is sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

Kiemelt képünkön: A pozitív kutatási eredmények biztassanak arra: érdemes belevágni és futócipőt húzni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában