Tippek

2021.10.16. 07:00

Eldugult a lefolyó – jobb megelőzni a bajt

Amikor a víz a megszokottnál lassabban folyik le, már sejthetjük: eldugult a lefolyó. Előbb-utóbb mindannyian szembesülünk ezzel a kellemetlen problémával: mielőtt azonban szakembert hívunk, érdemes kipróbálni néhány házi praktikát. A legjobb ezúttal is a megelőzés.

Vas Népe

Fotó: Shutterstock

A mosogatószer, a szappan és tusfürdő önmagában is lerakódik, zsírosodáshoz vezet és egy idő után elzárja a lefolyót. A fürdőszobai lefolyóknak azonban pluszterhelést jelent az összecsomósodott haj és testszőrzet, ezért ezeket legalább havonta egyszer ajánlatos eltávolítani. A dugulások másik leggyakoribb okai az ételmaradékok. A lefolyókba nemcsak az olajokat nem szabad kiönteni, a keményítőtartalmú élelmiszerek – például a rizs és a tészta – megdagadhatnak a csatornában és eltömítik azt. Hasonló gondot okozhat a tojáshéj is, a liszttel pedig azért kell óvatosan bánni, mert vízzel keveredve ragacsos masszává válik, ami így szintén rátapad a cső falára.

Nem lehet elégszer elismételni: a megkezdett vagy lejárt gyógyszereket tilos a lefolyóba dobni, hiszen ezek veszélyes hulladéknak számítanak, és komoly károkat okozhatnak a víz minőségében. Ezeket a patikákban arra kijelölt helyen tudjuk leadni.

Ha a víz a kelleténél lassabban távozik lefelé, már sejthetjük: megtörtént a baj. Ilyenkor a legegyszerűbb, ha a készen kapható szerek helyett először a szódabikarbónát hívjuk segítségül. Ez a minden háztartásban megtalálható alapanyag úgy nyújt gyors segítséget, hogy egyben környezetkímélő is. Nincs más dolgunk, mint egy fél pohárnyit öntsük belőle a lefolyóba, majd csurgassunk rá egy pohár ecetet. Amikor a habzás megszűnt, először forró, majd hideg vizet eresszünk a lefolyóba. Ha ez a módszer nem segít, próbálkozhatunk a következő koncentrátummal is: öntsük egy pohár só és szódabikarbóna, valamint fél pohár ecet keverékét a lefolyóba. Hagyjuk állni tíz percet, majd öblítsük le két liter forró vízzel!

Szintén környezetkímélő megoldás a bórax. Melegítsük fel a vizet, majd öntsünk rá egy pohárral és tölcsérrel bóraxot a csatornába, végül megint egy pohár forró vizet! A szer húsz perc alatt hat. Ha kell, ezt megismételhetjük.

Kiemelt képünkön: A szódabikarbóna környezetkímélő megoldás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában