Körkép

2021.10.30. 07:00

Jótanács: Ne gondozzuk túl a szobanövényeket!

A hideg hónapokban több időt töltünk a benti szobanövények körül, és hajlamosak vagyunk „túlgondozni” őket. Odafigyelésre természetesen ilyenkor is szükségük van, locsolóvízre azonban a megszokottnál kevesebbre.

VN

Fotó: Shutterstock

Ahogy rövidülnek a nappalok, és egyre hidegebbek az éjszakák, a szobanövények is megkezdik a felkészülést a fényhiányos, hűvösebb hónapokra. Zöld kedvenceink ilyenkor kevesebb vizet vesznek fel, és párologtatnak el. Ha nem csökkentjük az öntözés gyakoriságát és a víz mennyiségét, a felgyülemlő pangó vízben a gyökerek rothadásnak indulnak, és a növény rövid időn belül elpusztulhat. Ezért minden öntözés előtt ajánlatos megvizsgálni a növény földjét: csak akkor kapjon újabb adag vizet, ha a felső rétege majdnem száraz. Fontos, hogy olyan kaspókat válasszunk számukra, amelyek alul lyukasak, így a felesleges víz távozni tud. Tápoldatot egyáltalán ne, vagy csak ritkán adjunk az öntözővízhez.

Ha tehetjük, a téli időszakban költöztessük át növényeinket a déli fekvésű helyiségekbe, ahol több fényhez jutnak. Az orchideának és más, télen virágzó fajtáknak különösen jót tesz ez. Tipikus hiba ilyenkor az is, hogy a fényhiányban szenvedő növény levelei elkezdenek sárgulni, és ezt mi félreértjük, majd öntözni kezdjük.

A szobanövények számára egy 20-22 Celsius-fokos helyiségben a 40-50 százalékos páratartalom az ideális. Ha túl száraz a levegő, tegyünk a növények közelébe egy vízzel teli vázát, befőttesüveget, de akár kavicságyat is készíthetünk: egy mélyebb tálcába szórjunk kavicsot, töltsük meg félig vízzel, és helyezzük el rá a növényeket. Ezután már csak arra kell ügyelnünk, hogy mindig legyen benne víz. Mindezek mellett érdemes hetente többször is a növények leveleit végigpermetezni.

Ha a levelek egyszer csak elkezdenek potyogni, vagy hitelen sárgulás, barnulás jelentkezik, nagy valószínűséggel atkák vagy tetvek okozzák a problémát, növényvédő szerekkel védekezhetünk ellenük.

Gondoljunk ilyenkor arra is, mínuszokban a növények megfázhatnak, ezért a szellőztetések idejére menekítsük őket védett helyre. A metszőollóra is legfeljebb az elhalt, beteg részek eltávolításához lesz már csak szükség tavaszig.

A zöld kedvencek ilyenkor kevesebb vizet vesznek fel

Kiemelt képünkön: Óvatosan az öntözéssel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában