Otthon

2021.11.01. 07:00

A mosókonyha pedig nem úri huncutság

Ruhaszárogató a hálószobában, mosógép a fürdőben, áztatólavór a kádban, vasaló a nappaliban – a legszebben berendezett ingatlan látványát is megtörik ezek az egyébként napi használatban lévő eszközök, háztartási gépek. Nem véletlen tehát, hogy az utóbbi időben ismét reneszánszát éli a mosókonyha, még a kis alapterületű otthonokban is érdemes helyet találni neki.

Cseh-Egyed Bernadett

Ahogy mostanság az angolszász otthonok, úgy régen a magyar lakások is elképzelhetetlenek voltak mosókonyha nélkül. A gyakorlatias háziasszonyok tudják jól, ez az a helyiség, ahol minden elfér a kazántól kezdve a mosó- és szárítógépen át a vasalódeszkáig és a szennyestartóig.

Távol a hálótól, közel az udvarhoz

A panelok, illetve a szűkre szabott életterek elterjedésével egyre több ingatlanból maradt ki ez a helyiség, és csak az utóbbi években vált ismét népszerűvé. Ellenzői szerint értékes szeletet hasít ki a lakás és a ház hasznos és drága négyzetmétereiből, valójában nagyon praktikus, és segít rendet tartani. Kialakítása során azonban érdemes néhány szempontot figyelembe venni és átgondolni.

A helyiség méretét – a lehetőségeinkhez mérten – úgy tervezzük meg, hogy számoljunk a legrosszabb helyzettel: felállítottuk a ruhaszárítót, használatban van a vasalódeszka és a munkaasztal is. Jó, ha mindezek elférnek egymás mellett úgy, hogy még dolgozni tudunk közöttük. Az ingatlanon belül lehetőleg az intim zónától, a hálószobáktól távol kapjon helyet a mosókonyha, hogy pihenés közben ne hallatszódjon át a gépek zaja. Családi házban hasznos lehet, ha az udvar felé is van kijárata a helyiségnek: egyrészt innen egyszerűen kivihető a szárogató, másrészt a kinti koszos ruha befelé menet így egyből levethető, nem kell átjárni benne a lakáson.

Ahogy a fürdőszobába, a mosókonyhába is tervezzük meg előre a szükséges vízkiállásokat, fali dugaljakat, az áramforrásokat. Célszerű víz­álló és csúszásmentes burkolatot választani, és a helyiség szellőztetését, fűtését, világítását is meg kell oldani.

Hasznos a plusz mosogatótálca

A mosókonyha berendezése egyébként hasonlít a konyháéra: a beépített szekrényekben jól tárolhatók a különböző tisztító- és takarítószerek, szerszámok, de a seprűnek, felmosóvödörnek, porszívónak, vasalóállványnak is kialakíthatunk benne helyet. Erre ma már speciális, akár utólag is beépíthető rendszerek, sínek, akasztók kaphatók. Ha a helyiség mérete engedi, alakítsunk ki munkapultot mosogatótálcával. Utóbbi az áztatás, előbbi a hajtogatás alkalmával nagyon hasznos.

Néhány nyitott polccal a falon megelőzhetjük, hogy túlzsúfolnak hasson az egyébként kisméretű helyiség, akár még néhány dekorációs elem is helyet kaphat rajtuk – komfortos, kellemes környezetben a munka is jobban esik.

Éppen ezért fordítsunk gondot a szín- és anyagválasztásra. A vizes helyiségekben kerülendő a tömör fa használata, az élfóliás darabokat részesítsük előnyben.

A szekrény mélyére a gépekkel

Kicsi lakásokban jó megoldás lehet, ha az előszobában, folyosón, a spájz helyén vagy egy leválasztott sarokban kialakítunk egy mindent elnyelő, lehetőleg tolóajtós szekrényt. A mosást megelőző teendőknek, illetve a hajtogatásnak, vasalásnak nem jut hely, de a tárolás megoldható. A mosókonyha további előnye, hogy mivel ennek a helyiségnek nincs más funkciója, kialakíthatjuk úgy, hogy az a kisgyermekek vagy háziállatok szempontjából is biztonságos, zárható legyen. Nem utolsósorban pedig még előbb is végzünk a mosással, takarítással, ha (majdnem) mindent egy helyen csinálunk. EB

Kiemelt Képünkön: Tárolásra is kiválóan alkalmas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában