Búcsú 2023-tól

2023.12.31. 19:00

Tesz újévi fogadalmat? Szilveszteri és újévi fogadalmak, szokások és babonák - szavazás

A fogadalmat, betartva úgy jó.

Vaol.hu

Forrás: mno.hu

A népi kalendárium szerint december 31. Szent Szilveszter pápa (314–335) ünnepe, a polgári év utolsó napja, az újesztendő vigíliája. A szokások és hiedelmek az újév első napjával összefüggően alakultak ki, eredendően azzal a céllal, hogy a következő évre egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot varázsoljanak. Fedezzük fel mai ünneplési szokásainkban őseink újévi hagyományait! - írja az mno.hu.

A hiedelmek szerint a hangoskodás, a dudaszó és az ének kergeti el az óév gondjait. Eszközei változatosak: karikás ostor, duda, csengő és kolomp. Az éjféli zajkeltések, mint a kongózás, csengőzés és pergőzés egyrészt azért fontos, hogy mindenki felébredjen, és az új esztendőben szorgalmasan dolgozzon, másrészt azért, hogy a nyáj az újév beköszöntésekor a másik oldalára forduljon. 

Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, „elvitte az aranyvizet”, és egész évben szerencsés volt.

A népi időjósok szerint az északi szél hideg, a déli enyhe telet hoz. Ha szilveszter éjszakáján esik az eső, reggel pedig fénylik a nap, akkor nem lesz jó termés, de ha egyforma éjszaka és reggel az időjárás, akkor bő termés várható. 

A teljes írás IDE kattintva olvasható el>>

Tesz fogadalmat?

Mennyire babonásak vasi celebjeink? - Azt is megkérdeztük, hogyan töltik a szilvesztert

Véget ért a karácsonyi roham, elfogyott a bejgli, a halászlé és a töltött káposzta is, kipihentük a kaotikus készülődés okozta sokkot, sikeresen elkerültük az idegösszeomlást is, de máris azon kezdünk gondolkodni, az új évben min szeretnénk változtatni. Vasi celebeket kérdeztünk arról, hogyan töltik a szilvesztert és, hogy vajon ők megfogadnak-e valamit az újesztendőben.

A folytatás erre található>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában