vaol.hu podcast

2024.02.11. 13:35

Tökéletes farsangi fánk recept, egyenesen a nagymamától

Banga László, a Kerekes Cukrászda tulajdonosa, megosztja velünk nagymamája, Horvát Ilona által őrzött titkos farsangi fánk receptjét, amely a családjuk számára mindig a legkedvesebb farsangi emlék.

Gáspár Eszter

Banga László, a Kerekes Cukrászda tulajdonosa, megosztja velünk nagymamája, Horvát Ilona által őrzött titkos farsangi fánk receptjét

Fotó: © Cseh Gábor

A podcastben lépésről-lépésre végigvesszük a fánkkészítés minden mozzanatát.

Farsangi szalagos fánk recept

Ötven darab fánk lesz ebből a receptből

Alapanyagok előkészítése:

A tej felét megmelegítjük, majd egy kiskanál cukrot és az élesztőt belemorzsoljuk. Hozzáadunk 3-4 evőkanál lisztet, hogy kovászt készítsünk, majd hagyjuk pihenni, amíg fel nem fut.

Közben a tojások sárgáját, vajat és a maradék cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, rumot, lisztet, sót, majd alaposan kidagasztjuk. Ha már egynemű a tészta, hozzáadjuk a felvert tojások fehérjét, és óvatosan összegyúrjuk, hogy egy nagyon könnyed, lágy tésztát kapjunk.

Az elkészült tésztát egy órán át meleg helyen hagyjuk kelni. Amikor megkelt, kiborítjuk egy nyújtódeszkára, és az ujjainkkal kihúzzuk, ügyelve arra, hogy ne használjunk nyújtófát, hogy megőrizzük a tészta légies szerkezetét.

Kiszaggatjuk a tésztát, majd újabb fél órán át kelesztjük.

Egy magasabb falú lábosban felmelegítjük a zsír és olaj keverékét. A fánkokat kisütjük mindkét oldalukon, amíg aranybarnák lesznek.

A még melegen kisült fánkokat meghintjük vaníliás porcukorral.

A fánk tészta nagyon érzékeny, ezért mindig ügyeljünk rá, hogy minden alapanyag langyos legyen, és a konyhában ne legyen huzat. Csak így érhetjük el, hogy a fánkok tökéletesen megkeljenek és puha, szalagos fánk legyen a végeredmény.

Hallgassák meg Banga Lászlóval készült podcast beszélgetésünket!

Reméljük, hogy önök is szeretettel készítik el nagymamám kedvenc farsangi fánkját, és hogy az otthoni sütés varázsa egy kis nosztalgiát hoz az önök otthonába is. - mondja Banga László

A legjobb receptek mindig a szeretet és az emlékek ízét hordozzák magukban. Jó étvágyat és boldog farsangi ünneplést kívánunk mindenkinek!
 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában