2024.02.15. 08:16
Torkos csütörtök, avagy szünetel a böjt - Vasi éttermekben érdeklődtünk
A hagyomány szerint a húshagyó kedd után hamvazószerdával megkezdődik a nagyböjt, amely egy napra rögtön felfüggesztődik, hogy szabadon elfogyhasson a farsangi maradék. Ez a torkos csütörtök – ami az idén február 15-ére esik.

Kovács Richárd a lukácsházi étteremben: készülnek!
Fotó: Unger Tamás
Magyarországon 2006-ban a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére elevenítették fel a torkos csütörtök néphagyományát. Az akció során az éttermek és vendéglátóipari egységek kedvezményesen kínálják ételeiket, hogy ösztönözzék az embereket a vendéglők felkeresésére. A gasztronómia szerelmeseinek ma kiváló alkalom nyílik arra, hogy akár féláron kóstolják meg a gasztronómia remekeit, visszatérjenek kedvenc vendéglőjükbe, vagy új törzshelyet találjanak. A várható roham miatt szinte mindenhol előre kell foglalni, hiszen a szabad asztalok a nagy kedvezmény miatt hamar elfogynak.
Vasi éttermekben érdeklődtünk: mik a tapasztalatok, mennyire használjuk ki a torkoskodás adta lehetőségeket, milyen kínálattal várják ma a vendégeket, gondolnak-e a vegetáriánusokra vagy ételérzékenységgel élőkre.
Szvoboda Bence, egy szombathelyi étterem üzletvezetője megkeresésünkre elmondta, évek óta rendszeresen csatlakoznak a kezdeményezéshez, mindig nagy sikerrel. Ma 50 százalékos engedménnyel kínálják az étlapról az ételeket. Kizárólag helyben fogyasztással lehet torkoskodni, az akció kiszállításra és elvitelre nem érvényesíthető, nem terjed ki az italfogyasztásra sem.

Fotó: © Cseh Gábor
– Az éttermünk szakácsai már nagyban készülnek elő, étlapunkon szerepelnek vegetáriánus, valamint glutén- és laktózmentes opciók is, hogy minél szélesebb kört tudjunk megszólítani – emelte ki Szvoboda Bence. Többen az idén csatlakoznak először a kezdeményezéshez, köztük egy lukácsházi étterem és pizzéria is. Az étterem generációk óta a Tolnay család tulajdonában van, fő profiljuk a hagyományos, magyaros ízvilág, de a vegetáriánusok is találhatnak az étlapon kedvükre valót. A torkos csütörtökön 40 százalék kedvezménye él az öszszes helyben fogyasztott ételre az a la carte kínálatból.
Tolnay Henrietta, a vendéglő társtulajdonosa elmondta: a helyek fele már betelt, főként vacsorázni érkeznek a vendégek. Az előfoglalás itt is erősen ajánlott. Egy szombathelyi vendéglátóhely is idén tart először torkos csütörtököt, bár az előző két helyhez képest itt az ebédmenüre terjed ki a kedvezmény. Minden helyben fogyasztott ebéd 50 százalékos kedvezménnyel fogyasztható 11.30 és 15 óra között. – Húsleves fridatto vagy fokhagymakrémleves, vágott sárgahüvelyű babfőzelék pirított virslivel, fűszeres rakott tészta cukkinivel és padlizsánnal, currys-tejszínes csirkemell zöldséges bulgurral, rántott sertéskaraj rizibizivel, egészben sült tarja bajor párolt káposztával és fűszeres steakburgonyával, mákos guba vaníliaöntettel szerepel a heti étlapon kiegészítve az elmaradhatatlan vasi dödöllével – tudtuk meg Sohajda Zsuzsa programszervezőtől.
A vegetáriánusok, a laktózérzékenyek és a gluténérzékenyek is jót ebédelhetnek ezen a helyen.