gazdaság

2018.01.14. 15:06

A szombathelyi járás minden szempontból a csúcson van

Pusztán a gazdasági mutatókat vizsgálva Vas megye járásai a legerősebbek közé tartoznak, ha egyéb szempontokat is nézünk, már rosszabb a helyzet.

Budai Dávid

A területi tőke a járások anyagi adottságai mellett a megfoghatatlan gazdagságot: a kultúra erejét és a társadalmi energiákat is figyelembe veszi. Körmend és környéke e tekintetben is a jók közé tartozik Fotó: Szendi Péter

A területi tőke és magyarországi dimenziói

Magyarország járásainak fejlettségét és helyzetét a területi tőkével mérhetjük, ami nem elégszik meg a pénzben jól kiszámolható adatok vizsgálatával. A területi tőke a járások anyagi adottságai mellett a megfoghatatlan gazdagságot: a kultúra erejét és a társadalmi energiákat is figyelembe veszi – áll a Hétfa kutatóintézet online portálja által még tavaly közölt felmérésében, amely Oláh Miklós szociológus, Tóth Balázs István közgazdász és Szabó Pál geográfus A területi tőke és magyarországi dimenziói című közös könyvéből készült. A tanulmány 14 szempontot vizsgált, amelyekbe összesen 77 indikátort sűrítettek. A pénzben jól kifejezhető anyagi javak összességét olyan adottságokkal mérték, amelyeket a gazdasági elemzések szoktak figyelembe venni. Ezek például a jövedelmek, a foglalkoztatottság, az épített környezet, az intézményi ellátottság, az infrastruktúra, a természeti környezet, a szolgáltatások, a szabadidős lehetőségek és a vállalkozások jellemzői. Külön vizsgálták a nehezebben megragadható, de a települések helyzetét erősen befolyásoló társadalmi, demográfiai és kulturális tények összességét.

A területi tőke a járások anyagi adottságai mellett a megfoghatatlan gazdagságot: a kultúra erejét és a társadalmi energiákat is figyelembe veszi. Körmend és környéke e tekintetben is a jók közé tartozik Fotó: Szendi Péter

Vas megye a legjobbak között

Ezt a következő tényezők állapotának feltérképezésével tették mérhetővé: képzettség, internethasználat, népességváltozás, öregedés, vándorlás, helyi politika, felsőfokú oktatás, színházak, kultúra, eltartottság, közoktatás és köz-egészségügy. A fenti összegzett eredményből csak a gazdasági, az infrastrukturális és az intézményellátottsági jellemzőket vizsgálva az látszik, hogy Vas megye mind a hét járása vitathatatlanul a legjobbak között van. Sokat változik a kép, ha a kulturális, társadalmi dimenziókat is figyelembe vesszük. Ez esetben már csak a szombathelyi járás kerül be a legjobbak közé. Közepesnél jobb helyzetű a celldömölki, a szentgotthárdi, a körmendi, valamint a kőszegi járás. Érdekes, hogy közepesnél rosszabb helyzetű a sárvári és a legrosszabb helyzetűek közé tartozik a vasvári járás. Nem csak nálunk figyelhető meg hasonló kettősség. A debreceni járásban a legnagyobb a különbség a területi tőke pénzben jól mérhető és a humán tényezőket összesítő elemei között. Pusztán gazdasági szempontból a legnehezebb helyzetű kategóriában, a humán jellemzők alapján a legjobbak között van a második legnagyobb magyarországi város környéke. Minden szempontot figyelembe véve területi tőke szempontjából egyedül a szombathelyi járás tartozik az ország élvonalába, vagyis a felső tíz százalékot képviselő 18 járás csoportjába. A legrosszabb helyzetűek alsó tíz százaléka mind az ország keleti felében van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!