az ingatlanok megtartása a cél

2018.02.13. 11:30

Fontos Vasvár számára a lakásgazdálkodás, a rászorulóknak szeretnének segíteni

A város lakásállományának tíz százaléka az önkormányzat tulajdonában van. Azok megtartása továbbra is célja a településnek.

Pogács Mónika

Tóth Balázs polgármester az Egészségházzal szemben lévő szociális bérlakástömböt mutatja, amelynek homlokzatát és tetőszerkezetét is felújították Fotó: Vincze Kornél

A városban körülbelül 1900 lakóingatlan van, 174 az önkormányzat tulajdonában.

Tóth Balázs polgármester az Egészségházzal szemben lévő szociális bérlakástömböt mutatja, amelynek homlokzatát és tetőszerkezetét is felújították Fotó: Vincze Kornél

- Jó arány, nem akarunk változtatni ezen. A lakásgazdálkodás ugyanis fontos eleme az önkormányzat tevékenységének. Szociális területen tudunk ezzel például segíteni a rászorulóknak. Egy-egy megüresedő lakásra nyolcan-tízen is beadják kérvényüket, hosszú a várakozási lista – mondta Tóth Balázs, Vasvár polgármestere.

Hozzátette: az igénylők között nem ritka, aki az eladósodottság, rossz hitelkonstrukció miatt vesztette el lakását. A város próbál a nehéz helyzetű családoknak ilyen esetben is segíteni.

Családosoké az elsőbbség

A lakások többsége szociális jellegű bérlemény, kevesebb mint a fele, nagyjából negyven százalék pedig költség alapon kiadott. Azokhoz pályázati úton juthattak hozzá az igénylők. Gyakran távolabbról érkeznek a városba munkavállalók, többen hiányszakmákban meghirdetett álláshelyekre. A helyi cégeknek úgy segít a város, hogy költség alapon lakásokat hirdet meg, amelyekre azok a dolgozók is pályázhatnak.

- Elsőbbséget élveznek természetesen a vasvári családos fiatalok és a családot alapítani szándékozók. Őket szeretnénk segíteni egy-egy önkormányzati bérlakás lakhatási jogának odaítélésével – emelte ki Tóth Balázs.

A lakásállomány karbantartása folyamatos és ütemezett.

- A város fontos helyein álló lakótömbökre külön figyelem jut. Egyik ilyen az Egészségházzal közös udvarban lévő háztömb. Annak homlokzatát két éve újítottuk fel, új tetőcserepeket is kapott – tette hozzá a polgármester.

Az önkormányzati tulajdonú lakásokat a közmunkaprogram segítségével tartják karban, ez egyfajta helyi sajátosság.

- Vannak festőink a prog-ramban, akik nagyon szépen dolgoznak, a lakások kifestése mellett apróbb javításokat is elvégeznek az éppen megüresedett lakásokon, így nem kell az önkormányzatnak vállalkozókat megbízni a munka elvégzésére – részletezte Tóth Balázs.

Az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanoknál a város támogatja a lakásfelújításokat.

A jövőbe nézve

- Ha a lakó kérvényezi, hogy szeretne felújítást végezni a lakásában, az önkormányzat ötven százalékot vállalhat ebből a költségből, a másik felét aztán a bérleti díj ideiglenes mérséklésével „lelakhatja” a bérlő – számolt be a városvezető. De limitet is meghatározott legutóbbi ülésén a képviselő-testület: a költségek ötven százalékát vállalja át a város, maximum 100 ezer forintért. A bérlőnek a kérelmével, terveivel még a felújítás előtt kell megkeresnie az önkormányzatot. Szerződésben rögzítik, hogy kiköltözésnél ott kell hagynia a lakásban azt, amit korábban az önkormányzati tulajdonba beépített.

A városvezető azzal folytatta: ha lenne kormányzati program bérlakások kialakítására, Vasvár pályázna rá.

- Van egy nagy ingatlanja a városnak, 2 ezer négyzetméternyi alapterülettel. Ez alkalmas lenne újabb bérlakások kialakítására – mondta el Tóth Balázs.

Az egykor zárdaként, később általános iskolaként, majd középiskolai kollégiumként szolgáló Alkotmány úti épület egyik felében a támogatás segítségével már alakított ki a város bérlakásokat fiatalok, családok számára. Az ingatlan másik felével is ilyen tervei vannak Vasvárnak, amennyiben erre is talál majd pályázati forrást az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!