szedd magad!

2018.05.23. 11:30

Az idén van eper bőven, magunk is megszedhetjük Vas megyében

Az idén nem lehet panasz az eperre, termett belőle bőven. Sokan vállalkoznak arra is, hogy maguk szednek le annyit, amennyi kell.

VN

Krajcár Laura a szülei kedvéért szedi – ebből eperleves lesz Fotó: NAgy Jácint / Vas Népe

 

Krajcár Laura a szülei kedvéért szedi – ebből eperleves lesz Fotó: NAgy Jácint / Vas Népe

Vincze Péter szombathelyi termelő elmondta, idén különösen jó a termés. Tavaly elfagyott az eper, kevés termett – és az is aprószemű volt. Idén viszont nincs ok panaszra. Az eső kicsit sok volt, de a borongósabb időjárás ellenére korán megkezdődhetett a szüret. – A szezon még pár hétig kitart – tette hozzá. Így aki szeretne még lekvárt készíteni, egyáltalán nincs lemaradva. Elmondta azt is: a nagy érdeklődés miatt az előző évben megesett, hogy reggel nem tudtak kinyitni, vagy korábban be kellett zárniuk, ugyanis annyian érkeztek gyümölcsöt szedni, hogy már nem maradt eper. Idén, hogy ezt a problémát elkerüljék, már részenként nyitják meg a területet, így mindig vannak olyan szekciók, amelyek akár két napot is pihenhetnek. Ezzel a módszerrel folyamatosan van friss és érett termés.

Baumgartner Lászlóné profi módon fölkészült a szedésre Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

- Az epernek a „szedd magad földeken” 500 forint körül van kilója. Ez az jelenti, hogy tavaly óta nem drágult jelentősen a gyümölcs, akkor is hasonló áron lehetett hozzájutni – mondta Marosiné Parcsami Edit termelő. Hozzátette, hogy ez az ár a szezonban még változhat, leginkább az időjárás függvényében. Nekik Győr-Moson-Sopron megyében is vannak földjeik, de Vas megyében többen keresik fel őket. Ide sokan egészen messziről is érkeznek gyümölcsöt szedni. Ők is azt tapasztalták, hogy évről évre nagyobb a kereslet ezekre az akciókra. Kedden délben is sokan voltak a szombathelyi gyümölcsösben. A legtöbben lekvárt szeretnének készíteni, és többen fagyasztanak is le belőle télre. Ugyanakkor vannak, akik csak pár kilóért érkeztek, mivel jó kikapcsolódás is az eperszedés a friss levegőn, napsütésben. A megszedett mennyiség pedig pillanatokon belül elfogy majd otthon. Krajcár Lauráéknál gyümölcsleves készül majd, idén viszont nem lesz lekvár. Laura nem szereti az epret, a szülei viszont igen, így nekik segít azzal, hogy megszedi.

Sokan tervezik, hogy többször is kilátogatnak valamelyik eperföldre. Vannak napok, amikor egy-két óra alatt akár több mint tíz kilót le lehet szedni, máskor pedig sokkal nehezebb megtalálni a pirosló szemeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!