tartózkodnak a felvételtől

2018.05.25. 13:00

Mit ér ma egy negyvenes-ötvenes pályázó a munkaerőpiacon?

Ha szakmailag alkalmas valaki, jó esetben az életkor nem kizáró ok, az egészségkárosodás viszont gátló tényező lehet a felvételnél.

Tóth Kata

Az idősebbek képzettségét, munka- és élettapasztalatát jobban ki lehetne használni Fotó: Shutterstock

Országszerte egyre égetőbb gond a munkaerőhiány, sok cég mégis tartózkodik az idősebb munkavállalók felvételétől, és inkább olcsón „kapható” pályakezdőkkel tölti be az állásokat. A foglalkoztatáspolitika kiemelt célcsoportját jelentik az 50 év felettiek, akiknek képzettségét, munka- és élettapasztalatát jobban ki lehetne használni.

Az idősebbek képzettségét, munka- és élettapasztalatát jobban ki lehetne használni Fotó: Shutterstock

Kovács Andrea 51 éves, évtizedek óta adminisztratív területen dolgozik, három éve váltott egy szombathelyi építőipari céghez. A főnöke nem becsüli, a túlórákat elvárják tőle, de nem fizetik ki, ráadásul a bejárás is nehézkes. Andrea nemrég döntött, hogy amint tud, szabadul a mostani munkahelyétől. A bökkenő az, hogy nem tud, hiába pályázik folyamatosan, vagy visszajelzést sem kap, vagy ha eljut a személyes találkozásig, akkor sem őt választják. – Egy ideje nem írom bele az önéletrajzomba a születési dátumomat, a visszautasításokat ugyanis egyértelműen a koromnak tudom be. Legalább három helyen derült már ki, hogy jóval fiatalabb jelöltet választott maga mellé asszisztensnek a főnök, pedig a bérigényemből jócskán leadtam.

- Nem vagyok se képzetlen, se tehetségtelen, három évtizednyi munkával a hátam mögött sokáig mégsem kellettem senkinek – mondja egy férfi sorstársa. Középfokú műszaki végzettséggel termelésirányító szeretett volna lenni, de több mint egy évig nem kapott a képzettségének és tapasztalatának megfelelő állást. A tartalékait felélte, így beéri kevesebbel: júniustól operátor lesz egy multinál.

Két érzékeny csoport

Gyakorlott felvételiztetőket kérdeztünk, előfordul-e velük, hogy a 45-50 éves, vagy a nyugdíjas korhoz közeli jelentkezőket előítélettel kezelik. Kondor Georgina, az egyik vasi cég HR-vezetője szerint két érzékeny csoport van: a kismamák, akiknek nehéz visszakerülniük a munka világába, és a 45 év felettiek, akik úgy érezhetik, nem állnak szóba velük. Pedig a tapasztalatot és amit letettek az asztalra, szerinte nagyra kell értékelni. – A 45-50 év felettiek rendszerint lojálisabbak, mint a fiatalok. Értékelik, hogy van biztos munkahelyük. Az előző rendszerben is dolgoztak, a szüleik példáján azt is láthatták, hogy a nyugdíjig egyetlen munkahelyük volt. Georgina állítja: erre a korosztályra hosszú távon lehet építeni. Cégük az elmúlt fél évben 45-50 emberrel bővült, most 420 alkalmazottjuk van, 60 százalékuk 40 feletti.

Alapvetően nehéz munkát találniuk a 45-50 felettieknek, a multiknál gyakoribb a velük szembeni negatív diszkrimináció – ismeri el egy másik HR-es. A fizikai dolgozóknál az egészségi állapot miatt lehet érdekes az életkor. Ha valakinek romlik a látása, a hallása, a fizikai teljesítőképessége, az kizáró tényező lehet a foglalkoztatásnál, főleg ha nehéz munkakörülmények között, hidegben, védőruhában kell dolgozni. Vállalatuknál az irodai munkakörökre a szeniorokat részesítik előnyben a szaktudásuk, a szemléletük miatt. Mivel számítógépet minden irodai dolgozó használ 15-20 éve, az nem jelenthet problémát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!