kiváló termés

2018.12.05. 10:00

Kétszer annyi alma és körte termett idén

Kiváló lett a termés a burgenlandi gyümölcsösökben, azonban a felvásárlási árak jelenleg alacsonyak.

VN

Elégedettek a burgenlandi gazdák

Fotó: Shutterstock

Elégedetten zárták a burgenlandi gazdák az idei gyümölcsszezont. Az alma és körte esetében a tavalyi termés csaknem dupláját sikerült leszüretelni. A külföldi konkurencia és a csökkenő felvásárlási árak azonban továbbra is aggasztják a termelőket – számol be honlapján az ORF magyar nyelvű internetes portálja. 2016-ban nagy fagykár érte Burgenlandot, akkor komplett ültetvények mentek teljesen tönkre. 2017-ben ismét volt egy kisebb fagyos időszak, és tavaly az aszály is nagy károkat okozott.

Elégedettek a burgenlandi gazdák
Illusztráció: Shutterstock

Idén viszont több mint 12 ezer tonna alma és 600 tonna körte termett a régióban. Ez a tavalyi mennyiség majdnem kétszerese. A csonthéjas gyümölcsök esetében a termés szinte azonos az előző évi eredménnyel, a bogyós gyümölcsökből pedig a tavalyi 323 tonnához képest idén 504 tonna lett a termés. Tavaly átlag alatti eredménnyel zárult a szezon, ennek köszönhető a jelentős javulás.

Az elmúlt két év fagykárai után megerősödött fák idei termése Burgenlandban meghaladja a sokévi átlagot, ráadásul az igen meleg nyári időjárásnak köszönhetően az idei gyümölcsök íze is kiváló. A felvásárlási árak jelenleg alacsonyak, de hogy pontosan mennyit kerestek a gazdák az idei termésen, csak jövő őszre derül majd ki, ugyanis ha például kora tavasszal ismét elfagynának a gyümölcsfák, azonnal megemelkedne a raktárakban pihenő termés értéke. A burgenlandi gyümölcstermés országosan a negyedik legjobb, a rangsort Stájer­ország vezeti jelentős előnnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!