Az éves mennyiség 8-10 százaléka fogy el ebben az időszakban

2019.04.01. 07:00

Húsvét előtt nem várható drágulás a tojás áránál

Teljes gőzzel működik Nagy Richárd családi gazdasága, ahol már most napi ezer tojást adnak a tyúkok. A nagy méretű tojások a legnépszerűbbek.

Budai Dávid

Nagy Richárd 25 éve kezdett el foglalkozni tojástermeléssel. A családi gazdaságban jelenleg 1300 tyúkot tartanak, húsvét előtt teljesen feltöltötték az állományt Fotó: Horváth Balázs/Vas Népe

A húsvéti készülődésnek talán a tojás a legfontosabb kelléke, jelentőségében még a sonkát is megelőzi, hiszen tojást még a vegetáriánusok is esznek. Elképesztő mennyiség fogy ilyenkor, az éves volumen 8-10 százaléka. De vajon ilyenkor mitől lesz több tojás? Miért sárgább az egyik tojássárgája, mint a másik? Mit jelentenek a tojásra nyomtatott számok? Nagy Richárd jáki tojástermelő minden kérdésünkre választ adott, sőt, ezúttal a tyúkok mindennapjaiba is bepillantást nyerhettünk, pedig a madarak életében a nyugalom legalább annyira fontos, mint a kiváló táp és a kiszámíthatóság.

Amikor beléptünk az is­tálló­ba, a tyúkok érezhetően hangosabb kotyogásra váltottak, ám mivel velünk volt Richárd is, nem nyugtalankodtak nagyon. Amikor ugyanis valami igazán szokatlan dolog történik, a tyúkok éktelen zsivajba kezdenek. A családi gazdaságban jelenleg 1300 tyúk van, ami nagyjából napi ezer tojást jelent. A húsvét közeledtével teljesen fel lett töltve az állomány, amit aztán nyárra – amikor a kereslet alábbhagy, meg amikorra az istállóban megkezdődnek a felújítási munkák – nagyjából a felére csökkentenek. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a kiszolgált tyúkok helyett nem vesznek újat. A tyúkok mindössze egy évet töltenek a gazdánál, ennyi ideig lehet gazdaságos tojástermelést elvárni tőlük, ezt követően annyira visszaesik a termelékenység, ami egy családnak még megérheti, de egy tojástermelőnek már semmiképpen.

Nagy Richárd 25 éve kezdett el foglalkozni tojástermeléssel. A családi gazdaságban jelenleg 1300 tyúkot tartanak, húsvét előtt teljesen feltöltötték az állományt Fotó: Horváth Balázs/Vas Népe

A tyúkok évi hetven mázsa takarmányt csipegetnek fel, amit Richárd nemcsak maga kever, de maga is termel meg, ami rengeteg pluszmunkát jelent ugyan, de csak így lehet benne biztos, hogy állatai mindenből a legjobbat kapják. Amiből sok fogy, az a kukorica, ettől ugyanis a tojásnak nagyon szép lesz a sárgája, márpedig a vásárlók ezt keresik, a méretet tekintve pedig a nagyobb a népszerűbb. A tojás 28 napig is eláll, és ehhez még hűtőben sem kell tartani, elég egy jó hűvös spájz. Fontos, hogy a tojást tárolás előtt ne mossuk meg, mert ezzel tönkretesszük a tojáshéj természetes védekezőképességét. Sok vásárló kérdezi, lesz-e drágulás húsvét előtt, de Nagy Richárd szerint nem, ő legalábbis nem tervezi az ár emelését. Sokan gondolják azt is, hogy a tojáson található számok és betűk a lejárati dátumot jelölik. A tojáson található jelölés első számjegye a tartás módjára utal: szabadtartás (1), alternatív tartás (2), ketreces tartás (3), ökológiai tartás (0), az ezt követő betűkből pedig azt lehet látni, hogy magyar vagy külföldi tojással van-e dolgunk, ha: HU-val kezdődik a kód, megnyugodhatunk, a tojást magyar tyúk tojta. A következő szám a tyúk közelebbi lakhelyére utal, Vas megye a 17-es. Innentől kezdve pedig már csak azok számára érdekes a dolog, akik tényleg mindent tudni akarnak a rántottájukról.

Richárd egyébként eredetileg cukrász volt, ám süteményeihez annyi tojást kellett feltörnie, hogy egy nap arra gondolt, ő maga is belevág a tojástermelésbe, ennek éppen 25 éve. Kíváncsiak voltunk, hogy ott, ahol napi ezer tojás is kerül, mennyi tojás fogy. Richárd úgy fogalmazott, a gyerekeknek ügyesnek kell lenniük, mert ha csak azt kérdezik, mi lesz a vacsora, akkor biztos, hogy valamilyen tojás­étel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!