Lakáspiac: verseny indulhat az ingatlantulajdonosok között a vevőkért

Megállt a drágulás a lakáspiacon és kevesebb adásvétel is történt az elmúlt időszakban, miközben a vevők pozíciója erősödött. A kényszerű otthon maradás népszerűvé tette a házakat, nyaralókat.

Vas Népe

A lakáspiaci lassulást mutatja az is, hogy érezhetően csökkent az adásvételek száma az elmúlt időszakban

Fotó: Unger Tamás

A hivatalos adatok szerint a használt lakások a múlt év utolsó negyedében 8,7 százalékkal drágultak, az új lakások ára pedig 4 százalékkal emelkedett éves szinten, negyedéves összevetésben viszont már csökkentek az árak – derül ki az ingatlan.com átfogó elemzéséből, amely a hivatalos számok és a saját adatok alapján vizsgálja a lakáspiaci trendeket, és ezek fényében mutatja be a koronavírus-járvány nyomán várható eseményeket. Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője elmondta, jól láthatóan megállt a drágulás.

A fővárosban május közepén 704 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ami megegyezik a járvány magyarországi megjelenése előtti, februári árszinttel, igaz, 2019. május elejéhez képest 7 százalékos emelkedésnek felel meg. A megyeszékhelyeken az összesített átlagos négyzetméterár 372 ezer forint volt, ami szintén megegyezik a járvány előtti árral, éves összevetésben viszont még 9 százalékos emelkedésnek felel meg.

A lakáspiaci lassulást mutatja az is, hogy érezhetően csökkent az adásvételek száma az elmúlt időszakban
Fotó: Unger Tamás

A megyeszékhelyek többségében lényegében változatlanok maradtak az árak február óta. Már a múlt év során látszott, hogy a befektetési célú vásárlók lényegében eltűntek a nagyvárosokból, az országos piacon pedig az évek óta tartó drágulás miatt az árak a tető közelébe értek. Ezt jelzi, hogy a múlt év utolsó három hónapjában az előző negyedévhez képest a használt lakások ára 3 százalékkal csökkent, az újaké pedig 1,7 százalékkal ment lejjebb. A lakáspiaci lassulást mutatja az is, hogy érezhetően csökkent az adásvételek száma.

A szakértő szerint dupla láncreakció indulhat el a piacon. – Azt látjuk, hogy a kínálati árakból a tulajdonosok nem igazán akarnak engedni, miközben a kereslet már a koronavírus nélkül is csökkenő tendenciát mutatott tavalyhoz képest. Ráadásul a járvány miatt sokan kerülhetnek anyagilag nehéz helyzetbe, ami szintén hatással lehet a kereslet fizetőképességére. Aki ténylegesen el szeretné adni a lakását, és másikba költözne, annak várhatóan engednie kell az árból. Az már hónapok óta látható, hogy a vevők pozíciója erősödik.

Elindulhat a tulajdonosok versenye a vevőkért, így amelyikük hamarabb enged az árból, az gyorsabban adhat túl a meglévő lakásán, és vásárolhatja meg a következő otthonát – fogalmazott a szakértő. Meghatározó még piaci szempontból, hogy idén még a tavalyinál is kevesebb lakáspiaci tranzakcióra van kilátás, ezért tovább folytatódhat a lassulás, ugyanakkor, ha az említett trendek tartóssá válnak, akkor a megfizethetőbb árakkal kiegyensúlyozottabbá válhat a lakáspiac keresleti és kínálati oldala.

Mindeközben megjelent a karanténhatás is, ugyanis a kijárási korlátozások miatt sokan kényszerültek otthon maradni, ennek eredményeként pedig megugrott a kertes, zöldövezetben található ingatlanok, elsősorban házak és nyaralók iránti érdeklődés, ezzel párhuzamosan pedig csökkent a lakások iránt érdeklődők aránya. A portál adatai szerint áprilisban az érdeklődők több mint 51 százaléka házat keresett és nem lakást, márpedig ez jóval meghaladja a járványt megelőző szinteket. A nyaralók iránti kereslet szintén látványos növekedést mutat.

A mostani bizonytalan kilátások miatt azt még nem lehet tudni, hogy mennyire lesz tartós a kertes házak – családi házak, nyaralók – népszerűsége, de a korábbi szintekhez képest valószínűleg hosszabb távon is erősebb érdeklődés figyelhető meg az ilyen ingatlanok iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!