A szlovén kormány meghosszabbítja a korlátozó intézkedéseket

A szlovén kormány hétfőtől további egy héttel meghosszabbítja a legtöbb érvényben lévő járványügyi intézkedést, ugyanakkor néhány engedményt is tesz, egyebek között engedélyezi az éjszakai szórakozóhelyek működését.

MTI

Nyíregyháza, 2021. május 24. Sipos Renáta asszisztens elõkészíti a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát az oltás napján a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 24-én. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Ez a döntés mindenkit meglepett, mert a kormány még abban az esetben sem tervezte az éjszakai szórakozóhelyek megnyitását, ha megszüntetne minden egyéb korlátozást az országban – írták a helyi lapok.

Mindazonáltal a diszkók és a bárok a jövő héttől csak éjfélig tarthatnak nyitva, míg az összes többi vendéglátóhely esetében eltörölték az időkorlátozást.

Nyilvános rendezvényeken száz fő felett csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni, míg a magánrendezvények felső létszámhatárát ötven főben határozták meg. A kültéri kulturális rendezvényeken nem kötelező a maszk viselése, de tíz négyzetméterenként továbbra is csak egy fő tartózkodhat, valamint kötelező a másfél méter védőtávolság betartása.

Péntekre 88 új esetet jegyeztek fel az országban, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon két beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4727-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 109-en vannak kórházban, 39-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 787 919-en kaptak, közülük 580 281-en már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 45,6, illetve 33,6 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 113 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 359 031-et. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében hárman haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8168-re emelkedett. Kórházban jelenleg 313 beteget ápolnak, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 435 788-an kaptak védőoltást, közülük 836 456-nak már a második adag vakcinát is beadták.

Andrej Plenkovic kormányfő a kabinet pénteki ülésén oltakozásra buzdított. Mint mondta, nagyot csökkent az oltakozási hajlandóság az elmúlt időszakban, amivel veszélybe került a kormány terve, hogy június végéig beoltsák a felnőtt lakosságnak legalább a felét.

„Oltassák be magukat, ez a minimum, amit megtehetnek” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy van elegendő vakcina, más országok sokkal kevesebb oltóanyaggal rendelkeznek, és nem tudják beoltani állampolgáraikat.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: július 1-jétől azok, akik rendelkeznek uniós digitális Covid-igazolvánnyal, korlátozások nélkül vehetnek részt a rendezvényeken. Azokon a rendezvényeken azonban, amelyeket nem kötnek védettségi igazoláshoz, továbbra is legfeljebb száz fő vehet részt, és be kell tartani a szigorú járványügyi intézkedéseket.

A válságstáb továbbá úgy döntött: a vendéglátóhelyek csak az ülő vendégeket szolgálhatják ki. Ezt azzal indokolták, hogy az elmúlt egy-két hétben nagyobb tömegek gyülekeztek egy-egy kávézó és bár körül, ami nem járul hozzá a járványhelyzet javulásához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában