utánajártunk

2020.07.04. 20:00

Melyek Vas megye legdrágább és legolcsóbb családi házai?

A legnépszerűbb, ingatlanokat hirdető portálon néztünk szét, mely során az eladó családi házak kategóriájában vas megyén belül 1 117 találatot kaptunk.

vaol.hu

Fotó: pixabay

Elsőre nagynak tűnik a választék, azonban sok az ismétlődés, melyben olykor az információk eltérnek, de a képek azonos épületre utalnak. A hirdetés feladásának dátuma sajnos nem elérhető, de az alapértelmezett beállítás során a legújabb és vegyesen a kiemelt hirdetések jelennek meg. A keresés sorrendjében a 3 legdrágább és legolcsóbb családi házként hirdetett ingatlant vettük górcső alá Vas megyében. Az összehasonlítás egyszerűsítése érdekében a négyzetméterenkénti árakat is kiszámoltuk, mely során az az alapterülettel osztottuk le az árat.

A legértékesebb ingatlan egy eladó kastély, ami Celldömölkön található. Az ára 2 milliárd forint, az alapterülete 1 000 m2, a telekterület 2 000 m2. Az alapterület négyzetméterre leosztott ára 2 millió forint. Képek és részletes leírás sajnos nem érhető el, így csak akkor kaphatunk bővebb információt, ha felkeressük a hirdetőt.

A második helyen ismét egy kastély áll, ami Répceszentgyörgyön épült 1790 körül, Hefele Menyhért tervei alapján. Impozáns külseje felújításra szoruló, de csodás belsőt takar. Az 1 100 m2 alapterülethez 70 490 m2 telek tartozik. A leírása alapján korábban a szombathelyi püspök nyaralója, majd a MÁV sportiskolájaként és üdülőjeként is funkcionált, ezért is rejtezhet a kertjében egy mozdony pár vagonnal mamutfenyők árnyékában. Az ingatlanért potom 534,86 millió forintot kérnek, így a négyzetméterenkénti ára 486 236 forint körül alakul.

 

Fotó: ingatlan.com
Fotó: ingatlan.com

A harmadik helyen csalóka módon három hirdetés is szerepel, azonban ugyanarról az ingatlanról van szó, mely Szombathelyen, az Oladi lakótelepen található. Bár nem egy kastély, a leírás és képek alapján rendkívül impozáns családi házról van szó. Az érdeklődők három hirdetőt hívhatnak fel, s bár az összeg ugyanaz mindhárom esetben, a telek és alapterület méretében vannak különbségek. Két találatban az alapterület 900 m2, a telek pedig 1 726 m2, míg a harmadik esetben az alapterület mindössze 787 m2, a telek pedig 2 626 m2. Az eltéréseket az okozhatja, hogy az egyik hirdetésben a nettó, míg a másikban a bruttó négyzetmétert adták meg.

Így az első két esetben 331 111 forint/m2 az ár, míg a harmadiknál 378 653 forint/m2 körül alakul.

Fotó: ingatlan.com

A legolcsóbb családi házak esetében az első helyen két ingatlan osztozik.

A találat szerinti első családi ház hirdetéséhez nem csatoltak képeket. A ház Telekesen található, az alapterülete 40 m2, a hozzátartozó telek 1 200 m2. Ára 1 millió forint, így négyzetméterre 25 000 forint jön ki. A hirdető szerint kitűnő befektetés lehet, akár nyaralónak vagy felújítandó családi háznak.

A második találatban egy egervölgyi, erősen felújításra, vagy lebontásra szoruló családi ház áll, melynek alapterülete 80 m2, a hozzá tartozó telek 3 000 m2. Ára szintén 1 millió forint, 12 500 forintot fizetne a vásárló négyzetmétere után.

Fotó: ingatlan.com

A második helyen egy szintén kép nélküli hirdetést találhatunk. A leírás alapján 1950 előtt épült a parasztház Kondorfán, mely felújításra szorul. Az alapterület 50 m2, a telek pedig 1500 m2, az ára 1,2 millió forint. A négyzetmétere így 24 000 forintba kerülne.

A harmadik helyen egy kemenesmihályfai ingatlan szerepel, melynek az alapterülete 50 m2, a telek pedig 2 000 m2, ára 1,5 millió. Így 30 000 forintra jön ki a négyzetméter ára. A ház szintén erősen felújításra, vagy bontásra szorul.

Összegezve a leírtakat, látható, hogy a legdrágább és legolcsóbb ingatlanok között is akad felújításra szoruló, illetve a hatból öt nem a megyeszékhelyen található. Mindössze az oladi családi ház az, ami újabb építésűnek bizonyul, a kastélyok felújításra szorulnak, valószínűleg műemlékvédelem alá is eshetnek, így nem bonthatóak el. Ezzel szemben a legolcsóbb ingatlanok erősen felújításra, de inkább bontásra szorulnak és épp ezért telekárban lehet megvásárolni őket, kitűnő befektetések, ha valaki egy csendesebb, nyugodtabb környezetben szeretne építkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!