Szponzorált tartalom

2021.05.31. 14:15

Ipari kenőanyagok csoportosítása – mit érdemes róluk tudni?

Az ipari termelés sok szempontból fokozott odafigyelést igényel. A vonatkozó jogi háttéranyag folyamatos figyelemmel követése legalább olyan lényeges, mint az, hogy a gépek milyen üzemeltetési előírással rendelkeznek. Van azonban valami, ami anélkül is nyilvánvaló, hogy olvasnánk a témában. Igen, nem más ez, mint a megfelelő kenés és a korrózióvédelem.

Fotó: Pixabay

A rendszeres használatban levő eszközök, gyártósorok, gépek esetében a korrózió magától értetődő jelenség lehet. Éppen ezért kiemelt jelentőséggel bír a megfelelő korróziógátló használata. Az ideális készítmény segít az alkatrészek konzerválásában és azok élettartamának növelésében. Fontos tudni, hogy a korrózióból adódó problémák helyrehozása akár hosszabb leállást is maga után vonhat, ami természetesen a bevételek csökkenésével és a teljesítési határidők kitolódásával járhat. Ki akarja mindezt megtapasztalni?

A folyamatosan üzemelő eszközöknél az alkatrészek súrlódásakor a megfelelő kenésről is gondoskodni kell. Változatos összetételű készítmények érhetőek el a mai kínálatban. Több felhasználási területük is van az ipari kenőanyagoknak, így érdemes közülük ennek megfelelően választani. Mire gondolunk pontosan? A csúszólakkok például kifejezetten a magas hőmérsékleten üzemelő gépek esetében hasznos, ahol egyúttal a higiénia követelményeinek is meg kell felelniük.

Az úgynevezett szerelőpaszták szintén az időtálló minőséget célozzák az alkatrészek tekintetében. Rozsdásodás megelőzésekor éppen úgy remek választásnak bizonyulnak, mint az akadozó csúszás megszüntetésekor. Mivel a nehéz gyártási körülmények egyértelműen hatással vannak az alkatrészekre, ezért a megelőzéssel lehet a legtöbbet tenni a meghibásodás elkerülésének érdekében. A szélsőséges feltételek esetében is biztosan számíthatunk a szerelőpaszták kínálta kényelemre.

Hasonló a helyzet a fémmegmunkálás területére javasolt formaleválasztó anyagokkal is. A speciális körülmények adottak, hiszen nagy hővel kell megküzdeniük mind az alkatrészeknek, mind a használt kenőanyagoknak. Ez utóbbiak azt a célt is szolgálják, hogy az elkészült termék kevés maradékanyagot hagyjon maga után, ezzel a gördülékeny munkavégzést lehetővé téve.

Alapvetően elmondható, hogy legyen szó a spray formában elérhető kenőanyagokról, vagy a paszták, az olajos vagy zsíros alapú készítményekről, mindegyik egyaránt szolgálja a zökkenőmentes munkavégzést és a készülékek, gépek időtálló minőségén megőrzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!