Máshol drágább

2021.11.23. 07:00

Hol mennyibe kerül egy négyzetméter? Megyénkben 900 ezer alattiak az árak

Vas megyében nem találtunk 900 ezer forintot meghaladó négyzetméterárat, a fővárosban viszont van olyan lakás, ahol csaknem hárommilliót kérnek egyetlen négyzetméterért.

Budai Dávid

Az ország legdrágább utcáinak toplistája élén helycsere történt, de továbbra is a főváros I., II., V. és XII. kerülete adja az ország legértékesebb közterületeit – derül ki az ingatlan. com legfrissebb, a KSH részletes adatain alapuló öszszeállításából. Utánanéztünk annak is, Vas megyében hogyan alakulnak a négyzetméterárak.

Tavaly a főváros II. kerületében a rózsadombi Vérhalom tér lakásait adták a legmagasabb áron, átlagosan 2 millió forintot kellett fizetni egy-egy négyzetméterért

Második lett 1,4 millió forinttal a Budapest V. kerületében lévő Vörösmarty tér, amely 2019-ben még listavezető volt 200 ezer forinttal magasabb: 1,6 milliós eredménnyel.

Az országos toplista harmadik helyén a szintén V. kerületi Dorottya utca végzett 1,38 millió forintos négyzetméterárral, érdekesség, hogy utóbbi utca 2018-ban volt a listavezető, akkor 1,6 millió forintos négyzetméterárral. A fővároson kívüli rangsort holtversenyben a Győr-Moson-Sopron megyei – az osztrák határ közvetlen közelében lévő – Zsira és a fonyódi Fürdő utca vezeti, miután 1,08 millió forintos négyzetméterárat fizettek a vásárlók az ingatlanokért. Utánuk szintén Balaton-parti ingatlanok következnek: a balatonfüredi Erkel Ferenc utca 1,02 millióval, a siófoki Deák Ferenc sétány pedig 966 ezer forinttal.

A másik véglet a borsodi Rudabánya Árpád utcája és a Bács-Kiskunban lévő Borota, amelyek az ország legolcsóbb lakásait adták tavaly 21 ezer forintos négyzetméterárral. A harmadik legalacsonyabb ár Tarnaszentmiklós volt 23 ezer forinttal. 2019-ben még csak nyolcvanszoros különbség volt a legolcsóbb és legdrágább helyszíneken eladott ingatlanok áraiban, ez tavaly már közel százszorosra nőtt.

Az ingatlanhirdetési portál több mint félmillió hirdetése alapján elkészítette az idei toplistát is. Ezt a rangsort a főváros V. kerületében, a Bazilikának helyet adó Szent István téren lévő lakások vezetik 2,975 milliós négyzetméter­árakkal. Utána az I. kerületi – a budai Várban lévő – Szentháromság tér következik 2,8 millió forinttal, a harmadik helyen pedig a III. kerületi Királylaki lejtő áll 2,75 millióval. A negyedik hely a tihanyi Felsőkopaszhegyi úté, ahol 2,74 milliót kértek egy négyzetméterért. A másik oldalt a 10 ezer forint körüli négyzetméterárral rendelkező települések utcái képviselik. Ennyiért hirdettek eladó házakat többek között a Békés megyei Kevermesen és Kötegyánon, a Bács-Kiskunban található Szeremlén, a Csongrád-Csanádban lévő Fábiánsebestyénben, a somogyi Péterhidán és a Hajdú-Biharhoz tartozó Egyeken.

A portál oldalán hétfőn több mint 800 vasi ingatlanhirdetés volt, ezek közül a legdrágább, csaknem 880 ezer forintos négyzetméterárral egy 36,9 milliós, jövő őszi átadással meghirdetett 39 négyzetméteres lakás volt, míg a legolcsóbb egy őriszentpéteri 65 négyzetméteres lakás, amit hirdetője 85 ezer forintos négyzetméter­áron, 5,5 mil­lióért kínál eladásra. A legolcsóbb és a legdrágább négyzetméterár között tehát tízszeres a különbség. Az adatok azt mutatják, hogy a legdrágább vasi négyzetméteráraknál akár háromszor drágább is akad az országban, ugyanakkor nálunk a legkisebb négyzetméterárral meghirdetett ingatlan is nyolcszor drágább, mint az ország keleti megyéiben a legolcsóbb.

Kiemelt képünkön: Megyénkben még nem kell számolni milliós négyzetméterárral

Ezek is érdekelhetik