Innovatív beruházás

2023.07.24. 14:26

A megújuló energiát mostantól helyben is elő tudják állítani - Napelemparkkal bővült a szombathelyi Schaeffler - fotók

Új, innovatív beruházást valósított meg a klímavédelem és energiahatékonyság érdekében – több mint 3600 kWp teljesítményű napelemparkkal bővült – a globális autóipari és ipari beszállító Schaeffler 1. szombathelyi üzeme.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

A Schaeffler-csoport egyik legnagyobb vállalataként és a régió első számú munkáltatójaként folyamatosan fejlődik a Schaeffler Savaria Kft. Gyártási folyamataikat és telephelyüket is fejlesztik, bővítik. Két üzemben két kutatási és fejlesztési központtal rendelkeznek. Hamarosan új logisztikai központjuk épül, árbevételük évről évre nő, jelenleg megközelíti az 1 milliárd eurót. Csaknem 3400 munkavállaló dolgozik náluk, E-mobility üzemükben az elmúlt hetekben megkezdődött a sorozatgyártás, így Külső-Söptei úti telephelyükön most 100 új operatív-gyártási pozíciót nyitnak – erről is beszélt Szigeti Tibor ügyvezető a hétfői átadón. Majd úgy fogalmazott: a felsoroltak mellett nagy hangsúlyt fektetnek környezetükre. Kiemelten fontos számukra munkavállalóik jóléte, és felelősségvállalásuk elemei környezetvédelmi és fenntarthatósági intézkedéseik is, mint az, hogy elkészült 1. üzemük 8000 panelből álló napelemparkja. 

Emlékeztetett: a vállalat 2020 óta kizárólag megújuló forrásból szerzi be a villamos energiát. A 2021 őszén átadott második szombathelyi üzemnél – ahol elektromos motor komponenseket gyártanak – már az építkezés során kiemelt figyelmet fordítottak a fenntarthatósági szempontokra. Itt már a kezdetektől rendelkezésre áll helyben megtermelt energia a közel 1.200 napelempanelnek köszönhetően, melyek 514,5 kWp teljesítményre képesek. Első üzemüknél 2021-ben kezdődött a napelemprojekt előkészítése. 2022-ben történt az engedélyeztetés, 2023 első negyedévében megkezdődött a panelek telepítése, június-júliusban fejeződtek be a munkák. A megújuló energiát mostantól helyben is elő tudják állítani. Mint mondta, a kiserőmű lényeges eszköz, hogy a környezetvédelemhez és a fenntarthatósági célokhoz minél nagyobb mértékben hozzájáruljanak. A beruházást újabb fontos lépésnek nevezte a klímavédelem felé. A szombathelyi Schaeffler két üzeménél lévő kiserőmű a legnagyobb a Schaeffler-csoport gyártó telephelyein működő napelemparkok között.

Szigeti Tibor kiemelte még, hogy a vállalatcsoport 2040-re teljes mértékben megvalósuló karbonmentessége jelenti a legfőbb prioritást szombathelyi vállalatuk fenntarthatósági stratégiájában. Végül hozzátette: közép- és hosszú távú tervekkel is rendelkeznek, ami a környezetvédelmi intézkedéseket illeti. A jövőben többlépcsős napelemrendszereket építenek ki. A továbbiakban a vendégek, köztük a szombathelyi városvezetés betekintést nyerhettek a vállalat 6400 négyzetméteren épülő új logisztikai csarnokába és 2200 négyzetméter alapterületű, kétszintes szociális épületébe. A 2. üzemben gyárlátogatással folytatódott a program. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!