A nagyvárosok vonzáskörzetei az évtized nyertesei

2023.08.02. 07:00

Átlagosan 494 ezer forintba kerül egy négyzetméternyi lakóingatlan Vasban

Markáns átalakulást hozott az elmúlt évtized a lakóingatlanok piacán - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. Vasban a lakosok száma két százalékkal csökkent, a lakóingatlanok száma pedig négy százalékkal emelkedett.

Vaol.hu

Illusztráció!

Forrás: MW-archív

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: a nagyvárosok vonzáskörzetei az évtized nyertesei. Ennek hátterében az áll, hogy a legnagyobb népességű városokban jelentős lakáspiaci drágulás ment végbe, ezért sokan megváltak az ottani ingatlanjuktól és az agglomerációs települések felé vették az irányt, ahol alacsonyabb átlagos négyzetméteráron, sokszor nagyobb lakóingatlant tudtak vásárolni.

A hivatalos adatok alapján Vas vármegyében a lakóingatlanok száma - az országban látható 4 százalékos bővüléshez hasonlóan - szintén 4 százalékkal 114 ezerre emelkedett az előző népszámláláshoz képest. Az ingatlan.com adatai szerint idén július elején összesen több mint 2200 eladó lakóingatlan szerepelt a kínálatban. Az átlagos négyzetméterára 494 ezer forint volt, ami 109 százalékos drágulásnak felel meg 2018-as átlaghoz képest. A vármegyeszékhelyen, Szombathelyen az átlagos négyzetméterár 74 százalékkal 567 ezerre nőtt. Kőszegen például 133 százalékkal 558 ezer forintra, Sárváron 55 százalékkal 548 ezer forintra, Körmenden pedig 150 százalékkal 377 ezer forintra, Szentgotthárdon 148 százalékkal 613 ezer forintra emelkedtek a lakóingatlanok átlagos négyzetméterárai. 

Vas a gazdaságilag kedvezőbb helyzetben lévő országrészek közé tartozik, továbbá az ingázók nyújtotta kereslet ugyancsak pozitív hatással van az ingatlanpiacra. Ezeknek köszönhetően a 2011 és 2022 közötti években nőtt a lakások átlagára és viszonylag élénk volt a piac a vármegyében.

Balogh László beszélt arról is: idén az országos lakáspiacon visszafogott a kereslet, ez részben a bizonytalan gazdasági környezettel, az árak korábbi jelentős emelkedésével magyarázható, ezért számos háztartás elhalasztotta a lakásvásárlást, költözést. Ugyanakkor a következő időszakban a kisebb, úgynevezett falusi csokos települések lakáspiaca felélénkülhet, mivel jövőre a mostaninál kedvezőbb feltételekkel lehet majd igénybe venni ezt a támogatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!