Vasi TOP 100 - 2023

2023.12.13. 11:30

Aki akar, az el tud helyezkedni - Így alakultak a munkaerőpiaci folyamatok Vas vármegyében 2022-ben és 2023-ban

Kevesebb álláskereső, magasabb bérek – Vas vármegyét évek óta a kedvezőbb munkaerőpiaci helyzetű térségek között tartják számon, ez folytatódott 2023-ban is. Rodler Tamást, a Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály vezetőjét kérdeztük.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Pixabay

Előbb a koronavírus-járvány gazdasági hatásai, majd a szomszédos országban zajló háború és az azt követő elhibázott brüsszeli szankciók a feje tetejére állították a világot: elszabadultak az energiaárak, egekbe emelkedett az infláció, megdrágultak az alapanyagok. Ebben a rendkívül nehéz helyzetben is a legfontosabb: a teljes foglalkoztatottság elérése és a recesszió elkerülése. Magyarországon több mint egy éve 4,7 millió felett van a foglalkoztatottak száma, miközben 2023-ban soha nem látott szintre süllyedt a regisztrált álláskeresőké. Hazánkban idén októberben 226,2 ezer volt az álláskeresők száma, ami közel 9,5 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakának adatához viszonyítva. Az álláskeresők száma 2022 októberéhez képest 4 százalékkal, a megelőző hónaphoz viszonyítva 0,7 százalékkal csökkent – vázolta fel az előzményeket a szakember, majd egy sokatmondó adatot említett: szemben a mostanival 2010 októberében közel 550 ezren kerestek munkát az országban. 

Vas az országos átlagnál jobban teljesít 

Vasban 2022-ben havonta átlagosan 3883-an kerestek állást, amely 14,6 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. 2023 első felében a regisztrált álláskeresők száma minden hónapban alatta maradt az egy évvel korábbinak. A vasi álláskeresési ráta az országosnál lényegesen kedvezőbb és a vármegyék közt is jellemzően az első harmadban foglal helyet. A regisztrált álláskeresők számának fogyása miatt az álláskeresési ráta átlagosan 2,8 százalékra mérséklődött 2023 első kilenc hónapjában, amely az országosnál 2 százalékponttal volt alacsonyabb. A vármegye minden térségében javult a mutató értéke az előző évhez képest. 

 

Vasvár vonzáskörzetében legmagasabb az álláskeresők aránya, és Celldömölk térségében rosszabb a munkaerőpiaci helyzet a vármegyeinél. Az álláskeresési ráta a Kőszegi és a Szombathelyi járásban a legalacsonyabb. A piaci hatások mellett jogszabályi változások, ágazati bérintézkedések is hozzájárultak a keresetek alakulásához. 2022-ben a bruttó átlagkereset Vasban 17,3 százalékkal nőtt, aminek eredményeként 457 765 forint volt a bruttó átlagkereset. A minimálbér, illetve a (szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottaknak járó) garantált bérminimum évről évre emelkedett. A korábban kialakult kereseti arányok megtartásának igénye a minimálbérnél magasabb keresettel rendelkezők bérét is felfelé „húzta”. 

Kilencezer embert szólítottak meg 

Az elmúlt időszakban több foglalkoztatási program sikerrel zárult Vas vármegyében – emlékeztetett az osztályvezető. 

Augusztus végén befejeződött a nyári diákmunkaprogram. Vas vármegyében az előzetes tervekhez képest több tanuló foglalkoztatását tudták támogatni, 156 munkáltató 400 diáknak adott munkát önkormányzatoknál, a mezőgazdaságban és a turizmus-vendéglátásban. 

A Vas Vármegyei Kormányhivatal két gazdaságfejlesztési programja több mint 8,5 milliárd forintos támogatást és szolgáltatást nyújtott, ezzel közel 9000 embert értek el, az ő foglalkoztatásuk javítása és a munkaerőpiaci elhelyezkedésük volt a cél, az eredményeket nézve ez sikerült. Vas vármegyében és Magyarországon, aki tud és akar dolgozni, az el tud helyezkedni, ráadásul egyre magasabb bérért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!