Vasi TOP 100 - 2023

2023.12.11. 18:16

Tíz új adózó a listán - Itt vannak a megye gazdaságának szupersztárjai (videóval) - bemutattuk a TOP100 kiadványt

Leltárt ad a vasi gazdaságról. Üzleti reggelivel egybekötve mutattuk be a Vas Népét is kiadó Mediaworks TOP 100 kiadványát hétfőn a Király Sportlétesítményben, amelyben a 2022-es év eredményei alapján Vas vármegye legnagyobb vállalkozásai kaptak helyet.

Cseh-Egyed Bernadett

Leltárt ad a Vas vármegye gazdaságról: bemutattuk a TOP100 kiadványt, tíz új adózóval a listán

Forrás: Cseh Gábor

Ha december, akkor TOP 100 bemutató. A hagyományokhoz hűen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vas Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának Tervezési és Elemzési Osztálya és a Vas Népe együttműködésében készült el kiadvány, amelyben a TOP 100 társaság kiemelt adatai, a TOP 50 vállalkozás átlagos állományi létszáma, valamint kistérségenként a TOP 3 kiemelkedő cég mutatói is megismerhetők, továbbá a Központi Statisztikai Hivatal átfogó elemzése is hozzájárul a teljes kép kialakításához.

Munkát adnak, példát mutatnak a TOP 100 Vas vármegyei vállalkozások

-Egy nagy bajnok otthonában köszönthetem a gazdaság bajnokait, akik több tízezer vasi családnak adnak kenyeret és munkát - fogalmazott Dr. Hende Csaba parlamenti alelnök, Szombathely országgyűlési képviselője. Vámos Zoltán főispán pedig azt emelte ki köszöntőjében, hogy a TOP 100 vállalkozás példát mutat erőből, akaratból, küzdeni akarásból, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között is fejlődni tudtak és ilyen eredményeket értek el. A remény vasárnapja után egy nappal mi másról is beszélhetnénk, mint hogy bízunk abban: a világ minél gyorsabban helyreáll. Vámos Zoltán szólt arról is: hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatásához kapcsolódó bértámogatási programot indít a Vas Vármegyei Kormányhivatal január 15-től, mintegy 780 millió forintos keretösszeggel. A cél, hogy a 30 év feletti hátrányos helyzetű álláskeresők, és inaktív személyek újból munkába állhassanak. Lőrincz-Farkas Eszter, a Vas Népe főszerkesztője is utalt rá köszöntőjében: a pandémia után újabb nehézségekkel kellett szembesülniük a vállalkozásoknak, a háborús konfliktus, az energiaválság és az inflációs hatások mind-mind rányomták bélyegüket az idei esztendőre; de reményét fejezte ki: jövőre ezek a szavak már csak az emlékeinkben élnek majd. Megköszönte munkatársainak is az áldozatos munkát, amely nélkül ez a kiadvány nem jöhetett volna létre. 

TOP 100: 1.882,7 milliárd forint nettó árbevétel 

A vészjósló előrejelzések valósággá váltak, mindemellett egyértelműen látszik, hogy az adózók, különösen a TOP100 kiadvány szereplői jól tűrték az egyre szélsőségesebbé váló körülményeket. A 2022. évi TOP100 vállalkozások 2022. évben összesen 1.882,7 milliárd forint nettó árbevételt értek el, 18,7 százalékkal meghaladva az előző évben általuk realizált árbevételt, és 17,8 százalékkal a 2021. évi TOP100-asokét - derült ki dr. Fekete Attila r. Fekete Attila, a NAV Vas Megyei Igazgatóságának igazgatójának előadásából. Ismertette: a TOP100 üzemi eredménytömege 94,7 milliárd forint volt, mely 42,8 százalékkal múlta felül ugyanezen cégek előző évi üzemi eredményét. A fentiek eredményesség-növekedéssel is jártak: az üzemi szintű eredményesség 4,2-ről 5 százalékra ugrott. A TOP50 foglalkoztató együtteses mintegy 23,5 ezer főt foglalkoztatott: 19 társaságnál nőtt a dolgozók száma összesen mintegy 430 fővel, míg a 31 adózónál történt csökkenés megközelítette a 750 főt. 

Tíz új adózó a listán a TOP 100-as listán

Mint azt már korábban megírtuk, a TOP100-as listát a Schaeffler Savaria Kft. vezeti, a közúti jármű, járműmotor alkatrészeinek gyártásával foglalkozó vállalat nettó árbevétele 333, 944 milliárd forint volt tavaly.  A második helyen szintén ezt az ágazatot képviselő BPW-HUNGÁRIA KFT. áll 138, 060 milliárd forintos éves árbevétellel. A harmadik helyen a répcelaki LINDE GÁZ MAGYARORSZÁG ZRT. kapott helyet, az Ipari gáz gyártásával foglalkozó cég 133, 966 milliárd forintos árbevételt könyvelhetett el 2022-ben. Az előző évhez hasonlóan a lista negyedik helyén az elektronikai alkatrész gyártással foglalkozó TDK Hungary Components Kft. áll, az ő éves nettó árbevételük 113, 436 milliárd forint volt. Az ötödik a celldömölki székhelyű CELLCOMP ELEKTRONIKAI TERMÉKEKET GYÁRTÓ KFT. 99, 279 milliárd forintos árbevétellel. A hatodik a Aptiv Services Hungary Kft. (94, 622 milliárd forint), a hetedik a FALCO ZRT. (69, 812 milliárd), a nyolcadik a szentgotthárdi ALLISON TRANSMISSION HUNGARY KFT. (65, 671 milliárd forint), a kilencedik a műanyag csomagolóeszköz gyártással foglalkozó Paccor Hungary Kft. (40, 473 milliárd forint), a tizedik a listán pedig a TARAVIS BAROMFI ÉS ÉLELMISZERIPARI KFT., a baromfihús feldolgozással, tartósítással foglalkozó cég nettó árbevétele 40, 449 milliárd forint volt. 

A bemutatón elhangzott: a TOP100-as listán 10 új adózó van. A bekerülés árbevételi küszöbértéke 2,9 milliárd Ft volt. A 100-as listában egyébként 92 adózó tudta növelni árbevételét, összesen 31 százalékkal.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!