Körkép

2024.01.05. 13:00

Befékezett a használt autók piaca: csökkentek az árak is - A vasi szakember bízik abban, hogy tavasszal megnő a vásárlói kedv

Előbb csak a kereslet, év végén már az árak is csökkentek a használtautó-piacon – ez a tapasztalata az általunk megkérdezett szakembernek, aki a megemelkedett fenntartási költségek ellenére bízik benne: a tavasz meghozza majd a vásárlók kedvét.

Cseh-Egyed Bernadett

Iszak Martin: Hozzávetőlegesen húsz százalékot estek az árak

Fotó: Unger Tamás

Sorra jelennek meg az országos hírek: negatív csúcsot döntött a magyar használtautópiac 2023-ban. Hasonlók a tapasztalatai a Szombathelyen kereskedő Iszak Martinnak is. Azt mondja: az elmúlt öt esztendőben a tavalyi volt a legrosszabb. Az év második felében kezdődött a visszaesés, az utolsó két hónapra pedig gyakorlatilag leállt a szektor. Egyes kereskedők napokig ki sem nyitottak, itt, a Farkas Károly utcai telepre pedig körülbelül annyian látogattak el decemberben, mint máskor két nap alatt. A visszaesett forgalom mellett nehezíti a helyzetet, hogy mind az alkatrészek, mint a fuvarozási és javítási költségek jelentősen, mintegy 30 százalékkal drágultak. Az új év első munkanapjain meglepően nagy volt a forgalom, egymásnak adták a kilincset az érdeklődők. 

– Tízből kilencen nem tudták, hogy milyen fajta autót keresnek. Valószínűleg többen eldöntötték az ünnepek idején, hogy a pluszbevételt erre a célra fordítják. Jókor jönnek, hiszen választék van bőven, tele vannak a kereskedések – teszi hozzá a szakember. Majd így folytatja: – Mindenki igyekezett tartani az árakat, de év végére általánossá vált a mintegy tízszázalékos visszaesés a hazai használtautó-piacon, külföldön ennél is nagyobb a csökkenés – amiért korábban 1,5 millió forintot kértek, az most hozzávetőlegesen 20 százalékkal kedvezőbb áron elhozható. Az általános tapasztalat az, hogy 5 millió forint felett ritkán keresnek mostanság autót. Az 1–1,5 millió forintos kategória a legnépszerűbb, de többen félmillió forint alatt próbálnak autóhoz jutni. 

– A régi is lehet jó, de tartsunk szem előtt: azok műszakilag kevésbé felszereltek. Aki ekkora összeget szán az autóra, az ne várjon cserébe tökéleteset – jegyzi meg a szakember. A tavalyi év újdonsága az is: kevésbé megosztó a benzines vagy dízeles kérdés. Korábban mindenki az előbbi pártján állt. Az év eleje mindig a kivárás és a türelem időszaka a használtautó-kereskedelemben, Iszak Martin azt reméli: a tavaszi jó idő meghozza a vásárlók kedvét és felpörgeti a piacot. Egy friss felmérés szerint kevesebb mint 99 ezer használt autót helyeztek forgalomban a tavalyi év első tizenegy hónapjában, szemben az egy évvel korábbi közel 119 ezres volumennel. 

A behozott használt autók 32 százaléka ráadásul idősebb volt 16 évnél, 34 százalékuk pedig 11–15 éves. A hazai gépkocsiállomány elöregedést lassíthatná az újautó-piac felpörgése, erre tavaly azonban nem volt esély. Kérdés, mit hoz az új esztendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!